Cepljenje ne povzroča avtizma

  • TK
  • sreda, 10. april 2019
Obsežna danska študija, ki je zajela več kot 650 tisoč otrok, je pokazala, da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MO-PA-RU) ne povzroča avtizma niti pri otrocih z večjim tveganjem za razvoj te motnje.
Obsežna danska študija, ki je zajela več kot 650 tisoč otrok, je pokazala, da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MO-PA-RU) ne povzroča avtizma niti pri otrocih z večjim tveganjem za razvoj te motnje. (Foto: Shutterstock)

Nova obsežna danska študija, ki je zajela več kot 650 tisoč otrok, je pokazala, da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MO-PA-RU) ne povzroča avtizma niti pri otrocih z večjim tveganjem za razvoj te motnje.

Raziskava je na Danskem potekala deset let. S tem so še enkrat ovrgli sporni dokument, ki ga je pred 20 leti objavil Andrew Wakefield in na katerega se največkrat sklicujejo tako imenovani proticepilci. Čeprav je pozneje Wakefield javno priznal, da si je ugotovitve preprosto izmislil, in so mu odvzeli zdravniško licenco, je bil njegov članek podlaga za pojav novih in novih teorij o tem, da cepljenje povzroča avtizem, kar je preraslo v pravcato proticepilsko gibanje. V zadnjih letih so bile narejene številne študije, kjer so proučevali različna cepiva, tudi tista na osnovi živega srebra, vendar povezave med avtizmom in cepivi niso odkrili
Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki