Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Sladke pijače na zatožni klopi – novi bremenilni dokazi

Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap.
Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap. (Foto: Shutterstock)

Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap, je pokazala študija na skoraj 82 tisoč ženskah v menopavzi.
Dve sladki pijači na dan ali več tveganje za možgansko kap povečata za 23 odstotkov v primerjavi z veliko redkejšim uživanjem sladkih pijač, denimo manj kot enkrat na teden. Pri ženskah, ki so popile več kot dve sladkani pijači na dan, so izračunali za 29 odstotkov večje tveganje za razvoj bolezni srca in 16 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kateregakoli drugega razloga. Pri pretežkih ženskah, ki so vsak dan pile sladke pijače, je bilo tveganje za možgansko kap kar dvakrat večje, objavlja revija Stroke.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ishemična možganska kap , sladke pijače

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.