Sladke pijače na zatožni klopi – novi bremenilni dokazi

  • TK
  • torek, 09. april 2019
Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap.
Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap. (Foto: Shutterstock)

Redno uživanje večjih količin sladkanih pijač povečuje tveganje za ishemično možgansko kap, je pokazala študija na skoraj 82 tisoč ženskah v menopavzi.

Dve sladki pijači na dan ali več tveganje za možgansko kap povečata za 23 odstotkov v primerjavi z veliko redkejšim uživanjem sladkih pijač, denimo manj kot enkrat na teden. Pri ženskah, ki so popile več kot dve sladkani pijači na dan, so izračunali za 29 odstotkov večje tveganje za razvoj bolezni srca in 16 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi kateregakoli drugega razloga. Pri pretežkih ženskah, ki so vsak dan pile sladke pijače, je bilo tveganje za možgansko kap kar dvakrat večje, objavlja revija Stroke.
Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki