Uspešnih deset let presejalnega programa Svit

  • TK
  • ponedeljek, 08. april 2019
 Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.
Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. (Foto: NIJZ/SVIT)

Mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ki ga vsako leto zaznamujemo v marcu, poudarja pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni.

Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem. V desetih letih delovanja programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanje v programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne prinaša dodatnih stroškov.

Če imate kakršnokoli vprašanje glede sodelovanja v Svitu, poiščite Svitovo kontaktno točko v zdravstvenem domu, pošljite sporočilo na elektronski naslov svit@nijz.si ali pokličite na telefonsko številko 01/620 45 21.
Več o programu Svit najdete na spletni strani www.program-svit.si.