Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Se vzrok za Alzheimerjevo bolezen skriva v ustih?

Domnevajo, da bi z zdravljenjem dlesni utegnili preprečiti Alzheimerjevo bolezen.
Domnevajo, da bi z zdravljenjem dlesni utegnili preprečiti Alzheimerjevo bolezen. (Foto: Shutterstock)

Svet je bliskovito obkrožila novica o odkritju povezave Alzheimerjeve bolezni in bolezni dlesni. V študiji, objavljeni v reviji Science Advances, so bakterijo Porphyromonas gingivalis, ki povzroča parodontitis, namreč našli v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.
Natančneje, našli so toksične proteaze, ki jih omenjena bakterija proizvaja in so v povezavi s patologijo in določenimi znaki Alzheimerejeve bolezni. To odkritje kaže na povsem novo izhodišče za raziskave o zdravljenju demence, in sicer dlesni.

Domnevajo, da bi z zdravljenjem dlesni utegnili preprečiti to hudo bolezen. Znanstveniki so na poskusih na miših, ki so jih okužili z omenjeno bakterijo, opazovali njeno razmnoževanje v možganih ter kopičenje betaamiloidov, kar vodi do Alzheimerjeve bolezni. Ker za bolezen ni zdravila, novo odkritje vliva upanje, da ga bodo nekoč le odkrili. Dotlej pa je zdravim življenjskim navadam, kot so več telesne aktivnosti, manj sladkorja in rafiniranih slaščic nemara smiselno dodati še redne preglede pri zobozdravniku ter vsakodnevno higieno zob in ustne votline.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

alzheimerjeva bolezen , bolezni dlesni

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.