Mandarine, oranžne varuhinje jeter

  • TK
  • sreda, 22. januar 2020
Mandarine znižujejo raven slabega holesterola kot tudi tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap, bolezni srca in jeter.
Mandarine znižujejo raven slabega holesterola kot tudi tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap, bolezni srca in jeter. (Foto: Shutterstock)

Ljudje s kroničnim virusnim hepatitisom lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka na jetrih po nadvse okusni poti. Takšna jetra je zaščitilo redno pitje soka sveže stisnjenih mandarin, sporočajo znanstveniki z univerze v Kjotu.

Pri nobenem od 30 vključenih z virusnim hepatitisom, ki so vsak dan pili sok mandarin, po letu dni niso našli sprememb na jetrih, med 45 bolniki, ki napitka niso pili, pa se je rak jeter razvil pri treh. Mandarine zagotavljajo okoli 80 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina C, antioksidanti iz tega južnega sadeža krepijo imunost, znižujejo raven slabega holesterola kot tudi tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap, bolezni srca in jeter. Bogate so s prehranskimi vlakninami, zato čim večkrat uživajte v teh sočnih oranžnih sadežih in ostanite siti in vitki.