V UKC Ljubljana novi sistem za drobljenje ledvičnih kamnov

  • TK
  • sreda, 06. marec 2019
Sistem ESWL je velika pridobitev za bolnike, saj gre za najbolj prijazno zdravljenje oziroma odstranjevanja ledvičnih kamnov.
Sistem ESWL je velika pridobitev za bolnike, saj gre za najbolj prijazno zdravljenje oziroma odstranjevanja ledvičnih kamnov. (Foto: Tina Roš, foto sekcija UKC LJ)

Klinični oddelek za urologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana je bogatejši za sodoben sistem ESWL za zunajtelesno drobljenje ledvičnih kamnov. Aparat je velika pridobitev za bolnike, saj gre za najbolj prijazno zdravljenje oziroma odstranjevanja ledvičnih kamnov.

Prednosti v primerjavi s klasičnim posegom je za bolnike veliko: je le minimalno invaziven poseg, med katerim so bolniki budni in gredo lahko še isti dan ali najpozneje naslednje jutro domov.

»Pri nas je bolnikov, ki potrebujejo takšno zdravljenje, od 300 do 500 na leto. Zato smo toliko bolj veseli, da nam je ministrstvo za zdravje prisluhnilo in omogočilo nakup tega sodobnega sistema za odstranjevanje ledvičnih kamnov,« je ob uradni predaji sistema ESWL povedal Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana. Predstojnik oddelka za urologijo, doc. dr. Tomaž Smrkolj, dr. med., je pojasnil, da sistem ESWL omogoča, da na monitorju vidijo lokacijo ledvičnega kamna. Bolnik med posegom leži na mizi na vodni podlagi in prejme nekaj tisoč zunajtelesnih udarnih valov za drobljenje. S pomočjo udarnih valov se kamni drobijo pod protibolečinsko terapijo in sedacijo.

Postopek traja približno eno uro in je skoraj neboleč, po posegu pa s pregledno sliko sečil preverijo, ali so kamni zdrobljeni, in v tem primeru gre lahko bolnik še isti dan ali naslednje jutro domov. S tem aparatom lahko bolniku odstranijo ledvične kamne brez poseganja v njegovo telo in brez anestezije.
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki