Čile s temeljitimi ukrepi nad debelost

  • TK
  • ponedeljek, 25. februar 2019
Čile lahko postane vzor drugim državam v boju proti naraščajoči epidemiji debelosti.
Čile lahko postane vzor drugim državam v boju proti naraščajoči epidemiji debelosti. (Foto: Shutterstock)

V Južni Ameriki in na Karibih je skoraj 60 odstotkov prebivalcev pretežkih. Prednjačijo Bahami (69 odstotkov populacije), Mehika (64 odstotkov) ter Čile (63 odstotkov). Skrb vzbujajoči trend ni obšel niti mlajše populacije in kar 44,5 odstotka čilskih otrok je pretežkih. Po alarmantni statistiki so se zadeve najbolj korenito lotili v Čilu in pred dvema letoma razglasili izredne zdravstvene razmere ter začeli daljnosežne in temeljite reforme.

V vsaki trgovini v tej južnoameriški državi so različne vrste hrane označene z osmerokotnimi črnimi nalepkami, ki opozarjajo, da gre za nezdravo hrano, polno sladkorja, soli ali nasičenih maščob. Prepovedali so tudi njihovo oglaševanje na radiu in televiziji ter prodajo hrane s črnimi nalepkami v šolah. Prav tako embalaža ne sme več biti privlačna otrokom.

Številni proizvajalci so se temu morali prilagoditi. Kellogg\'s je denimo odstranil risane like s škatel svojih kosmičev, čokoladna jajca kinder surprise so popolnoma prepovedana, McDonald\'s je moral prilagoditi happy meal v vseh svojih obratih v Čilu. Ferrero, proizvajalec nutelle, je poskušal celo po sodni poti ublažiti ukrepe čilskih oblasti, a brez uspeha.

Ukrepi že prinašajo spremembe; še preden so novi predpisi začeli veljati, je petina proizvajalcev zmanjšala količino soli, sladkorja, maščob in kalorij v svojih izdelkih. Čeprav je še prezgodaj za oceno uspešnosti kampanje, morda Čile lahko postane vzor drugim državam v boju proti naraščajoči epidemiji debelosti.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki