Krvni test odkriva osem vrst raka

  • TK
  • ponedeljek, 18. februar 2019
Raziskovalci razvijajo preprost krvni test, ki lahko odkrije osem različnih vrst raka.
Raziskovalci razvijajo preprost krvni test, ki lahko odkrije osem različnih vrst raka. (Foto: Shutterstock)

Angleški raziskovalci razvijajo preprost krvni test, ki lahko odkrije osem različnih vrst raka, in sicer na podlagi različnih velikosti DNK tumorjev, ki se »pretakajo« po našem telesu.

Doslej je bila večina orodij za odkrivanje raka omejena na določen del telesa, denimo mamografija za raka dojk, testi blata in kolonoskopija za raka prebavil in podobno. Preiskave MRI in CT celega telesa pa lahko pomagajo odkriti tumorje v telesu le, ko so dovolj veliki, da so vidni.

Zato si je veliko raziskovalnih skupin prizadevalo razviti krvni test, ki bi odkrival različne vrste raka, dokler so še v zgodnji fazi, ko jih je mogoče pozdraviti. Razvoj gre v smeri genske analize krvi ter iskanja sledi DNK označevalcev tumorjev, kar pa je kot iskanje igle v kupu sena, saj po naši krvi kroži tudi veliko število delcev nerakavih DNK. Toda na univerzi v Cambridgeu so odkrili, da so delci DNK, ki jih sproščajo tumorji, pogosto drugačne velikosti. Delci DNK, ki jih sproščajo raki dojk, črevesja ali materničnega vratu, so denimo krajši.

Z usmerjanjem v iskanje različnih velikosti tumorskih delcev DNK v krvnih vzorcih je raziskovalcem uspelo odkriti raka dojk v 94 odstotkih primerov, nekaj manj natančen je bil pri odkrivanju raka črevesja, jajčnikov in kože (68 odstotkov), raka trebušne slinavke (65 odstotkov) ter raka ledvic in možganov (57 odstotkov). Lažno pozitivnih rezultatov je bilo 2,5 odstotka. Ob tem so napravo testirali na tumorjih zgodnejših faz, ko jih je težje odkriti. V teoriji naj bi novi test odkrival vse vrste tumorjev.<
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki