Število partnerjev določa mama

  • TK
  • torek, 03. marec 2020
Ljudje, katerih matere so imele več partnerjev, zakonskih ali zunajzakonskih, bodo verjetno tudi sami krenili po tej poti.
Ljudje, katerih matere so imele več partnerjev, zakonskih ali zunajzakonskih, bodo verjetno tudi sami krenili po tej poti. (Foto: Shutterstock)

Kaj ima vaša mama s številom vaših ljubezenskih partnerjev? Sodeč po študiji raziskovalcev z univerze v Ohiu, kar precej. Ljudje, katerih matere so imele več partnerjev, zakonskih ali zunajzakonskih, bodo verjetno tudi sami krenili po tej poti.

Matere prenašajo na otroke lastnosti in veščine, s katerimi ti vzpostavljajo bolj ali manj stabilne odnose.
Prejšnje raziskave so pokazale, da so otroci ločenih staršev bolj nagnjeni k temu, da se tudi sami razidejo s partnerjem. V raziskavi so uporabili podatke iz predhodnih dolgoročnih raziskav ter izhajali iz teorije, da je bolj ogrožen starejši otrok, ki je gledal, kako mati prehaja iz razmerja v razmerje, medtem ko so mlajši otroci varnejši, saj niso bili izpostavljeni tolikšnemu številu partnerjev svojih staršev.

Toda pokazalo se je, da to ne drži, zato so sklepali, da matere prenašajo lastnosti in veščine na otroke. Matere, ki so imele več partnerjev, se slabše spoprijemajo s konflikti, nimajo dobro razvitih veščin oblikovanja medčloveških odnosov, ali pa imajo duševne težave. Vse to so dejavniki, ki povzročajo nestabilnost v odnosih in se lahko prenašajo na potomce.<