Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; februar 2019, št. 303.
Viva, revija za boljše življenje; februar 2019, št. 303.

V februarski Vivi preberite:

Intervju s prof. dr. Marijo Petek Šter, dr. med., specialistko splošne medicine in prvo redno profesorico družinske medicine

»Tudi kot pacientka popolnoma zaupam javnemu zdravstvu«
Družinska medicina v Sloveniji je v zadnjih desetletjih naredila velike premike tako na klinični kot na akademski ravni, kljub temu pa je nekateri ne priznavajo kot enakovredno specialistično stroko. Čeprav jo pacienti zelo cenijo in družinskim zdravnikom izjemno zaupajo, se položaj stroke v družbi spreminja zelo počasi. V Veliki Britaniji, denimo, je družinski zdravnik nadvse cenjen in tudi dobro plačan, pri nas pa je preobremenjen in pogosto izčrpan. »Zdi se, kot da se odločevalci ne zavedajo, da je dobro primarno zdravstveno varstvo pogoj za učinkovit in cenovno sprejemljiv zdravstveni sistem,« poudarja prof. dr. Marija Petek Šter.

Tema meseca: Zakaj se moramo dotikati

Dotik pride pred pogledom, pred govorom. Je prvi in zadnji jezik ter vedno pove resnico,« pravi znana kanadska pisateljica in pesnica, med drugim tudi avtorica romana Deklina zgodba, Margaret Atwood. Dotik je evolucijsko najstarejše čutilo, drug drugega pa se lahko prijetno dotikamo na tisoče načinov. Dotik je čut bližine, zaupnosti, sprejemanja in ljubezni ter blagodejno vpliva na naše psihofizično počutje, poudarja psihoterapevtka Mateja Švetak, ki nam je razkrila, zakaj je dotik osnovna potreba in ključ zadovoljstva, vendar pa ga je v zahodni sodobni družbi preglasil vid, ob tem pa ga pred izzive postavlja še digitalna doba.

Sočutje kot terapevtovo orodje

Psihoterapija je uspešna le, če med terapevtom in pacientom vlada enakopraven odnos. V tem odnosu ni prostora za pretvarjanje in neiskreno sočustvovanje. Tudi kadar ima pacient lastnosti, ki jih terapevt ne spoštuje, je treba najti bisere v njegovi zgodbi, vsebine, na katerih je možno zgraditi terapevtski odnos, pravi psihiatrinja prof. dr. Vesna Švab, ki dela večinoma s pacienti s psihotičnimi duševnimi motnjami in na področju psihiatrične rehabilitacije.

Navdih Lorelle Flego so samosvoje ženske s karizmo

Simpatične, vedno nasmejane Primorke Lorelle Flego najbrž ni treba posebej predstavljati, saj gre za enega najbolj prepoznavnih obrazov slovenske televizije in pravi zaščitni znak festivala Melodije morja in sonca. Lorella je novinarka in urednica, voditeljica ter predvsem velika modna poznavalka, urednica oddaje o najnovejših modnih trendih in lepoti Bleščica ter portala glitter.si., velika dama in svetovljanka, ki živi med Slovenijo, Milanom, Londonom, Parizom in New Yorkom. Je ženska, ki sledi svojim sanjam, ob tem pa ostaja skromna in na trdnih tleh. Razkrila nam je, kaj je razlog za njen širok nasmeh ter zaljubljenost v življenje in lepoto.


Matične celice tudi za ortopedske paciente

Stanje ortopedskega zdravja v Sloveniji je na nadpovprečni ravni. Smo ozaveščeni, informacije so dostopne in ortopedske storitve na voljo. Primarno zdravstvo je dobro organizirano, imamo preventivo in dostop do praktično vseh zdravstvenih storitev. Tega se premalo zavedamo, meni izkušen ortoped dr. Bogdan Ambrožič, avtor številnih strokovnih člankov in član različnih svetovnih ortopedskih združenj, ki tudi aktivno sodeluje pri razvoju novih tehnoloških in bioloških rešitev. Po drugi strani opozarja na problem čakalnih dob, način organizacije dela ter sistem financiranja storitev. Vse to bo treba urediti, da bomo sploh deležni vseh dosežkov ortopedske medicine. Med temi dr. Ambrožič posebej omenja biološko zdravljenje z matičnimi celicami in krvno plazmo, ki veliko obeta ne le pri športnih poškodbah, temveč tudi pri obrabi sklepov.

Avtoimunske bolezni

Imunski sistem s svojimi imunskimi celicami napada in uničuje telesu tuje celice, kot so različni mikroorganizmi, pa tudi škodljive lastne celice, okužene ali pa tumorske. Pri avtoimunski bolezni pa imunski sistem napada neškodljive lastne telesne celice, saj jih prepozna kot tujek. O vzrokih za nastanek avtoimunske bolezni in poteku zdravljenja piše doc. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., gospa Jelka pa nam je zaupala, kakšno je življenje z avtoimunsko boleznijo.

Uroinfekt: krive so bakterije

Z izrazom okužbe sečil imenujemo kolonizacijo urina z mikrobi, ki povzroči vnetje kot odgovor gostitelja. Pomenijo ne le resno zdravstveno težavo, marveč tudi socialno-ekonomski izziv, saj so zelo pogoste, rade se ponavljajo in pri kroničnih zapletih vodijo v ponavljajoče se hospitalizacije. Preberite, kako okužbo prepoznati, na kaj moramo biti pozorni pri otrocih, kakšno je zdravljenje in kako si lahko pomagamo tudi sami.

Uspešni v boju z rakom materničnega vratu

V letu 2017 smo v Sloveniji imeli rekordno majhno število novih primerov raka materničnega vratu, in sicer le 82, kar je zagotovo razveseljivo, predvsem pa je tudi posledica dveh nadvse učinkovitih javnozdravstvenih ukrepov: presejalnega programa ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu in cepljenja proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV). Ukrepa sta namreč tako učinkovita, da je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi 2018 pozvala k izkoreninjenju raka materničnega vratu, kar bo možno doseči le z učinkovitim presejalnim programom in dovolj veliko precepljenostjo proti HPV.

Z genomskim profiliranjem do ustreznejšega zdravljenja raka

Z genomskim profiliranjem se je v onkologiji začela nova era »personaliziranega« – posamezniku prilagojenega zdravljenja, ki nekaterim bolnikom daje boljše možnosti zdravljenja. O tej edinstveni metodi, s pomočjo katere zdravniki dobijo informacijo o tem, katere pomembne mutacije se pojavljajo v tumorju, s tem pa tudi dragocenega vodnika pri izbiri najustreznejšega zdravljenja, smo se pogovarjali z doc. dr. Martino Vrankar, dr. med., spec. onkologije in radioterapije z Onkološkega inštituta Ljubljana.


Hiter in zdrav zajtrk

Za svoje telo boste naredili največ, če boste zjutraj zaužili zdrav obrok. Ne veste, kaj bi jedli? Malince so za vas pripravile nekaj idej, ki so ne samo zdrave, temveč tudi zelo okusne in zelo enostavne za pripravo. Poskrbele bodo, da boste dan začeli hranilno, z več energije in pripravljeni na nove izzive.

3 top živila iz shrambe

Ni treba zapravljati veliko denarja za najnovejše prehranske muhe. Najbolj zdrava živila so tista, ki jih poznate in so že v vaši shrambi. Mednje zagotovo sodijo kislo zelje, stročnice in oves.

Hujšanje je matematika

Ker različni ljudje za normalno življenje potrebujemo različno število kalorij, je zelo pomembno, koliko jih zaužijemo čez dan. Če se boste lotili priljubljenih nizkokaloričnih diet, ki predpisujejo okoli 500 kalorij ali celo manj na dan, skoraj gotovo ne boste dosegli svojega cilja. Preverite, s kakšno energijsko vrednostjo se boste znebili od pol kilograma do kilogram na teden.

Darilo za nove naročnike v februarju

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu februarju, podarjamo Odejo Dormeo Sweet 15. Je modra, elegantna in modna odeja, pod katero vam bo toplo in udobno ne glede na letni čas. Je prijetna in neverjetno nežna do vaše kože. Pralna je pri 30 °C. Na voljo v dimenziji: 130 x 160 cm.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVAVam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.