Zelenjava in sadje koristna za moške

  • TK
  • ponedeljek, 28. januar 2019
Dolgoročno uživanje zelenjave, sadja ter sadnih sokov krepi kognitive funkcije v poznejšem življenjskem obdobju moških.
Dolgoročno uživanje zelenjave, sadja ter sadnih sokov krepi kognitive funkcije v poznejšem življenjskem obdobju moških.

Moški v srednjih letih, ki jedo veliko sadja in zelenjave, imajo večje možnosti, da ohranijo svoje miselne zmogljivosti v kasnejših letih v primerjavi z vrstniki, ki ne uživajo pogosto »zelene« hrane.

Znanstveniki so 20 let spremljali skoraj 28.000 moških, ki so bili na začetku raziskave stari povprečno 51 let. Vsaka štiri leta so morali izpolniti vprašalnike o prehranskih navadah, prav tako so jim testirali kognitivne funkcije, ko so bili stari povprečno 73 let. Na temelju rezultatov so sklenili, da so moški, ki so redno jedli največ zelenjave v zadnjih desetih letih, v starosti 70 let imeli 17 odstotkov manj možnosti za zmerne kognitivne težave ter 34 odstotkov manj možnosti za hude mentalne težave od tistih, ki so se zelenjavi najbolj izogibali.

Za uživanje sadja se ni zdelo, da vpliva na tveganje zmernih kognitivnih težav, toda moški, ki so pili več pomarančnega soka, so imeli za kar 47 odstotkov manjše tveganje za velike mentalne težave od moških, ki soka niso pili, piše v reviji Neurology. Dolgoročno uživanje zelenjave (zelene listnate, temno oranžne in rdeče), sadja (jagodičja) ter sadnih sokov (pomaranče) krepi kognitive funkcije v poznejšem življenjskem obdobju moških. Ti bi kljub temu morali paziti, koliko pomarančnega soka popijejo. Zaščitno vlogo soka so ugotovili pri najstarejših moških. Ker so sadni sokovi kalorični zaradi koncentriranih sadnih sladkorjev, je dobro omejiti količino na en kozarec soka dnevno.
Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki