Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Trije razlogi, zakaj je dobro jokati

Jokanje je dobro in zdravo, saj jok prinaša številne koristi.
Jokanje je dobro in zdravo, saj jok prinaša številne koristi.

Jokanje ni za dečke, jokajo samo slabiči …. Kolikokrat ste to že slišali? S solzami običajno povezujemo občutke globoke žalosti, čeprav ni vedno tako.
Psihologi pravijo, da je jokanje dobro in zdravo ter da so ljudje, ki veliko jokajo, posebni. Jok prinaša številne koristi, med njimi so tri glavne:

  • izražanje poguma - ljudje, ki kažejo svoja čustva, so pogumni in pristni. Pomembnejše jim je, da živijo svojo resnico, kot jih skrbi, kaj porečejo drugi. Poleg tega vedo, da bi tudi drugi radi pokazali svoja prava čustva (tudi skozi solze), pa si ne upajo, saj želijo ohranjati sliko o sebi, ki so jo ustvarili.
  • sprejemanje čustev – jokanje je znak, da se ne bojite tega, kar čutite. Znak, da sprejemate svojo ranljivost in čustvenost. Je znak moči ter tega, da stvari imenujete s pravim imenom.
  • sproščanje napetosti – ljudje, ki z lahkoto izražajo svoja čustva, se lažje kosajo s hudimi življenjskimi situacijami. Ko se zjočemo, občutimo olajšanje in situacijo, ki nam je nagnala solze v oči, uvidimo v drugačni, jasnejši luči.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jok

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.