Katero sadje za diabetike?

  • TK
  • petek, 18. januar 2019
Diabetiki bi dnevno morali pojesti 250 gramov sadja, kar pomeni eno jabolko oziroma dve pesti malin.
Diabetiki bi dnevno morali pojesti 250 gramov sadja, kar pomeni eno jabolko oziroma dve pesti malin.

Vsi vemo, da je sadje zdravo, celo za sladkorne bolnike. Ker pa sadje vsebuje sladkorje, morajo biti diabetiki pozorni na količino in vrsto sadja. Zdravniki so nekaj časa menili, da je za diabetike bolje, da se sadju raje izognejo, sodobna medicina pa kaže na nekaj povsem drugega.

Prehranski strokovnjaki poudarjajo, da je sadje pomemben del prehrane tudi za diabetike, ki bi dnevno morali pojesti 250 gramov sadja, piše nemška revija Diabetes Ratgeber, kar pomeni eno jabolko oziroma dve pesti malin. Diabetikom priporočajo sadje, bogato z vlakninami, ki vsebuje veliko vode, revija pa objavlja tudi seznam priporočljivega sadja.

To so jabolka, jagodičje, lubenice, papaja, slive, ki so odlični pri upočasnjevanju absorpcije glukoze. Sadje z veliko količino vode bi diabetiki morali uživati vsakodnevno. Grenivka in pomaranče so dobri za preprečevanje skokov sladkorja v krvi. Dobro je vedeti, kako kombinirati sadje z drugo vrsto hrane. Diabetes Ratgeber spomni, da sadje počasneje dviguje sladkor v krvi, ko ga uživamo skupaj z živili, bogatimi z beljakovinami, kot so sir ali naravni jogurt.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki