S pravo prehrano nad težave v menopavzi

  • TK
  • sreda, 16. januar 2019
Ženske, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, imajo lahko manj telesnih in mentalnih težav, povezanih z menopavzo.
Ženske, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, imajo lahko manj telesnih in mentalnih težav, povezanih z menopavzo.

Ženske, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, imajo lahko manj telesnih in mentalnih težav, povezanih z menopavzo, od tistih, ki so nagnjene k prehrani, bogati s sladkarijami, maščobami in stalno nekaj grizljajo, sporoča nova iranska raziskava.

Vprašalnike o prehrani in pogostosti ter vrsti simptomov je izpolnilo 400 žensk v menopavzi. Pokazali so se trije prehranski vzorci: prvega so imele tiste, ki so jedle veliko sadja in zelenjave, drugega tiste, ki so uživale v majonezi, olju in sladkarijah, tretjega pa so sestavljale ljubiteljice različnih vrst mastne hrane in prigrizkov. Tiste najbolj »zelene« so imele najblažje simptome menopavze in ta življenjska sprememba je najmanj vplivala na njihovo telesno in mentalno stanje. Za primerjavo so ženske, ki so pojedle največ mastne hrane in prigrizkov, imele večje tveganje, da bodo doživele katerega od simptomov menopavze, ki so slabšali kakovost njihovega življenja.

Mastna in sladka hrana ima veliko preprostih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob, posebej nasičenih in transmaščob, ter razmeroma malo vlaknin, kar povečuje vnetne biomarkerje in telesno težo, kar je vse povezano s simptomi menopavze, pravi voditeljica študije Giti Sotoudeh s teheranske medicinske fakultete. Po drugi strani imata sadje in zelenjava malo maščob in veliko mikrohranil in antioksidantov, ki pomagajo zmanjšati vnetje in ohraniti zdravo telesno težo tudi med menopravzo. Sadje in zelenjava sta prav tako bogata z vlakninami, ki lahko vplivajo na presnovo estrogena in zmanjšata njegovo nihanje, kar zmanjšuje tveganje za pojav simptomov. Že prejšnje študije so povezovale prehrano z nizkim deležem maščob in visokim deležem polnovrednih žit, sadja in zelenjave na manj oblivanja, razbijanja srca in nočnega znojenja.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki