Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Škotski zdravniki predpisujejo bivanje v naravi

Škotski zdravniki lahko kot novo uradno priznano terapijo za psihične in nekatere telesne težave predpišejo – bivanje v naravi.
Škotski zdravniki lahko kot novo uradno priznano terapijo za psihične in nekatere telesne težave predpišejo – bivanje v naravi.

Z oktobrom lanskega leta se je v škotskih ordinacijah znašla nova terapija, indicirana za široko paleto bolezni. Tamkajšnje oblasti so namreč dovolile zdravnikom, da lahko kot novo uradno priznano terapijo za psihične in nekatere telesne težave predpišejo – bivanje v naravi.
Ko gre torej Škot na bolniško, ne bo počival doma, temveč mora nekam v gozd, v hribe ali na morje. Terapija bivanja na prostem dokazano znižuje krvni tlak, blaži depresijo, dviguje raven zadovoljstva, krepi imunost in srce, pomaga pri mentalnih težavah, sladkorni bolezni, deluje proti stresu in debelosti. Da bi spodbudili ljudi, da se več gibajo in bolj zdravo živijo, so škotske oblasti izdale koledar, v katerem na šaljiv način priporočajo aktivnosti na prostem za vsak mesec.

Torej tudi pozimi, ne glede na vremenske razmere, moramo bivati na svežem zraku. Znanstveno je dokazano, da narava ugodno deluje tako na psihično kot na fizično zdravje. Če preživite dnevno 90 minut na prostem v gozdnati pokrajini, to vpliva na področje možganov, ki je povezno z depresijo, in sicer tako, da zmanjša simptome te psihične motnje ali jo prepreči. Japonci poznajo gozdne kopeli (shirin-yoku), pristop, ki ga že desetletja spodbuja japonska vlada. Človek je evolucijsko 99,9 odstotkov časa preživel v naravnem okolju. Naše fiziološke funkcije so prilagojene tej situaciji. Ker se je človeštvo razvilo v naravi, se v njej naša telesa najbolje počutijo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

bivanje v naravi , psihične težave , terapija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.