Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Medicinski čudež - rojstvo otroka iz maternice mrtve darovalke

Zdravo punčko je rodila ženska v Braziliji, ki so ji transplantirali maternico umrle darovalke.
Zdravo punčko je rodila ženska v Braziliji, ki so ji transplantirali maternico umrle darovalke.

Skoraj natanko leto dni potem, ko se je v Dallasu rodil prvi dojenček iz transplantirane maternice, je svet obkrožila novica, da je zdravo punčko rodila ženska v Braziliji, ki so ji transplantirali maternico umrle darovalke.
Gre za prvi uspešen tovrstni poseg. Rojstvo deklice vpliva upanje številnim parom po vsem svetu, ki se trudijo dobiti potomstvo. Zdravniki na Švedskem in v ZDA so sicer že uspešno presadili maternico, toda od živih darovalk, ženske s presajeno maternico so potem uspešno donosile. A vsi poskusi presaditve maternice od umrle darovalke so bili do sedaj neuspešni. Vse to se je zdaj spremenilo. Mati deklice je 32-letnica, rojena brez maternice zaradi redke genske napake. Septembra 2016 so ji v Sao Paolu presadili maternico 45-letne ženske, ki je umrla zaradi možganske kapi.

Prednost tega postopka je, da je brez tveganj za darovalko, postopek je tudi veliko cenejši, saj ni zelo zahtevnih operacij darovalke. Novorojenka je zdrava in se normalno razvija. Po rojstvu s carskim rezom so maternico iz telesa odstranili, saj je obravnava z imunosupresivi, ki so potrebni, da telo ne bi zavrnilo transplantiranega organa, predraga in polna zdravstvenih tveganj.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

transplantacija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.