Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Nov dosežek otroške kirurgije

Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so decembra lani prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri triletnem otroku.
Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so decembra lani prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri triletnem otroku.

Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so decembra lani prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri triletnem otroku. Poseg sta opravila domača kirurga - asist. Simon Hawlina, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in asist. Robert Kordič, dr. med., vodja Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.
Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana. »Operacija je potekala gladko, brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege,« je povedal asist. Simon Hawlina, dr. med. »Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše.

Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita,« je izpostavil asist. Robert Kordič, dr. med. Gre za izredno redko diagnozo v tej starosti. Otrok je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi, na trebuhu pa ima zgolj štiri točkaste ranice in glede tega pričakovano normalno kakovost življenja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

laparoskopski poseg

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.