Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

UKC Maribor postal presejalno-diagnostični center programa DORA

UKC Maribor je lani postal drugi presejalno-diagnostični center (PDC) Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v državi.
UKC Maribor je lani postal drugi presejalno-diagnostični center (PDC) Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v državi. (Foto: Matjaž Vertuš)

UKC Maribor je 5. decembra lani postal drugi presejalno-diagnostični center (PDC) Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v državi. Center so slavnostno otvorili minister za zdravje Samo Fakin, generalni direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis in vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec.
V UKC Maribor bodo postopoma začeli izvajati dodatne obravnave za ženske v širši regiji severovzhodne Slovenije, pri katerih bodo po presejalni mamografiji v programu DORA ugotovili spremembe. Prav tako bodo ženske, ki jim bodo v PDC DORA Maribor odkrili raka dojk, zdravljene v UKC Maribor. Na začetku bo izvajanje dodatnih obravnav potekalo v manjšem obsegu in ob strokovni pomoči zdravnikov ter ostalega osebja z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), ki je nosilec programa DORA v Sloveniji, nato pa se bo obseg preiskav postopoma večal.

Minister za zdravje Samo Fakin je na otvoritvi PDC programa DORA povedal: »S pričetkom delovanja presejalno-diagnostičnega centra v Mariboru je program DORA v celoti vzpostavljen v vsej Sloveniji. Povsod deluje skladno z najvišjimi standardi kakovosti. Pomembno je, da bodo tovrstne storitve ženskam iz severovzhodne Slovenije dostopne bližje domu.« Od aprila 2008, ko je bila na OI slikana prva ženska, so v programu DORA opravili že več kot 330.000 mamografij in pri 2.200 ženskah odkrili raka dojk, ki si jih ženske večinoma niso same zatipale. Zgodnje odkrivanje raka dojk, ko še ni tipnih ali vidnih sprememb, omogoča večjo verjetnost ozdravitve in bolj kakovostno življenje žensk, pri katerih je bil rak dojk ugotovljen.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

dora

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.