Smrčanje nevarnejše za ženske

  • TK
  • torek, 05. november 2019
Smrčanje povzroči večje okvare na srcu žensk kot moških, je pokazala britanska študija.
Smrčanje povzroči večje okvare na srcu žensk kot moških, je pokazala britanska študija.

Smrčanje povzroči večje okvare na srcu žensk kot moških, je pokazala britanska študija na 4.500 odraslih. Enako se je pokazalo, da je obstruktivna apneja pri smrčačih pogosto prezrta.

Znanstvenike je presenetilo, kako zelo se bolezen izraža glede na spol. Pri ženskah so opazili pomembne spremembe v srčni dejavnosti, pri moških in ženskah s spalno apnejo in smrčanjem pa so zaznali povečan levi srčni prekat in odebeljene stene, zaradi česar je srce težje črpalo kri. Pri ženskah so bile te spremembe bolj izražene.

Prehod od smrčanja do obstruktivne spalne apneje je proces, ki ga povezujejo s potencialno nevarnim povečanjem levega prekata. Glasno smrčanje je sicer že znak spalne apneje, ki prizadene od tri do sedem odstotkov odraslih. Za apnejo so značilne kratke prekinitve dihanja med spanjem, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, kot so visok krvni tlak, bolezni srca in slabša presnova sladkorja iz krvi. Zdravljenje apneje je odvisno od njenega vzroka. Vključuje kirurške posege za širjenje zoženih zgornjih dihal ali uporabo naprav, ki jih prizadeti nosijo med spanjem. Ker debelost prispeva k smrčanju in spalni apneji, zdravniki vedno najprej priporočajo izgubo odvečnih kilogramov.
Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki