Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kaj naredi nepozaben obed?

Ko v spominu izbiramo nepozaben obed, je veliko bolj kot kakovost hrane pomemben kontekst, v katerem smo hrano zaužili.
Ko v spominu izbiramo nepozaben obed, je veliko bolj kot kakovost hrane pomemben kontekst, v katerem smo hrano zaužili.

Kateri obed je bil v vašem življenju najbolj poseben? Morda krvavice, ki ste jih jedli pri babici na vasi, ali preprost sendvič na pikniku z ljubljeno osebo? Nič čudnega.
Čeprav bi marsikdo morda najprej pomislil na izbrane, drage jedi v ekskluzivnih restavracijah, temu ni tako. Ko v spominu izbiramo nepozaben obed, je veliko bolj kot kakovost hrane pomemben kontekst, v katerem smo hrano zaužili, kaže nova študija, objavljena v reviji za znanosti o hrani. Ob okusu, videzu in aromi hrane na naše doživljanje veliko bolj vpliva kontekst, ki je obkrožal obed.

Prostovoljce so v poskusu opremili s posebno napravo, ki jih je vodila na tri mesta: v hlev, na prijetno klopco v parku ter za klasično jedilno mizo. Jedli so sir z modro plesnijo ter morali oceniti, kateri jim je najbolj teknil. Večina jih je na prvo mesto postavila sir, ki so ga pojedli hlevu, daleč zadaj pa je bil sir, ki so ga zaužili na klopci oziroma za mizo, pri čemer sodelujoči niso vedeli, da so na vseh treh mestih jedli isti sir. Medtem ko jemo, sodelujejo vsi čuti, tako vid, sluh, kot tudi spomini, povezani s krajem, kjer jemo oziroma smo jedli. Zato ljudje kot svoj najljubši obed pogosto navajajo tistega, ki so ga zaužili v otroštvu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

obed , kosilo

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.