Kislo zelje za pomoč preobloženemu želodcu

  • TK
  • četrtek, 07. januar 2021
Kislo zelje je bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.
Kislo zelje je bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.

Sezona kislega zelja je v polnem teku. Še sreča, saj je kislo zelje eno najbolj zdravih živil v zimskem času. O tem se strinjajo vsi prehranski strokovnjaki, ki priporočajo uživanje kislega zelja tudi takrat, ko želodec preobremenimo z obilnimi obroki in sladkarijami.

Korejci imajo denimo navado, da je v kuhinji vedno skleda s kislim zeljem, iz katere si vsi lahko mimogrede postrežejo. To je zato, ker je kislo zelje bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.

Bakterije iz kislega zelja pomagajo graditi zdravo črevesno floro ter prispevajo k hitrejšem čiščenju strupov iz telesa. Vse to podpira mentalno svežino, dobro razpoloženje, zdravje srčne mišice in kosti kot tudi proizvodnjo rdečih krvničk. Za povrhu je kislo zelje bogato še s cinkom, ki je mogočen podpornik našega imunskega sistema. Če dejstva, da je odlično naslednji dan po popivanju, niti ne omenjamo. To zimo torej čim večkrat uživajte v blagodatih kislega zelja.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki