Kislo zelje za pomoč preobloženemu želodcu

  • TK
  • četrtek, 07. januar 2021
Kislo zelje je bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.
Kislo zelje je bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.

Sezona kislega zelja je v polnem teku. Še sreča, saj je kislo zelje eno najbolj zdravih živil v zimskem času. O tem se strinjajo vsi prehranski strokovnjaki, ki priporočajo uživanje kislega zelja tudi takrat, ko želodec preobremenimo z obilnimi obroki in sladkarijami.

Korejci imajo denimo navado, da je v kuhinji vedno skleda s kislim zeljem, iz katere si vsi lahko mimogrede postrežejo. To je zato, ker je kislo zelje bogato z vitaminom C in mogočno mlečno kislino, podobno »dobrim« bakterijam v želodcu, ki so pomembne zlasti v primeru velike obremenjenosti želodca in črevesja.

Bakterije iz kislega zelja pomagajo graditi zdravo črevesno floro ter prispevajo k hitrejšem čiščenju strupov iz telesa. Vse to podpira mentalno svežino, dobro razpoloženje, zdravje srčne mišice in kosti kot tudi proizvodnjo rdečih krvničk. Za povrhu je kislo zelje bogato še s cinkom, ki je mogočen podpornik našega imunskega sistema. Če dejstva, da je odlično naslednji dan po popivanju, niti ne omenjamo. To zimo torej čim večkrat uživajte v blagodatih kislega zelja.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki