Onesnaženost zraka odnaša življenja

  • TK
  • petek, 28. december 2018
Onesnaženost zraka postaja čedalje pomembnejši dejavnik tveganja za raka pljuč.
Onesnaženost zraka postaja čedalje pomembnejši dejavnik tveganja za raka pljuč.

Med ljudmi, ki nikoli niso kadili, ženske veliko bolj kot moške ogroža rak pljuč, ki je posledica izpostavljenosti onesnaženemu zraku. Globalna prevalenca kajenja upada, onesnaženost zraka pa postaja čedalje pomembnejši dejavnik tveganja za raka pljuč.

Ocenjujejo, da je z njim povezanih 23 odstotkov smrti zaradi raka pljuč na svetu. Gre za neodvisen dejavnik tveganja za raka pljuč med ženskami, ki nikoli niso kadile. Raziskava je prav tako pokazala, da je pogostost adenokarcinoma pljuč večja pri ljudeh, ki nikoli niso kadili, kot pri kadilcih in bivših kadilcih. Na srečo pljučnega raka pri ženskah veliko pogosteje kot pri moških odkrijejo v zgodnejših stadijih.

Ob raku pljuč pa onesnaženost povečuje možnost tudi za pojav demence. Članek v reviji British Medical Journal navaja, da se tveganje za demenco povečuje s stopnjo onesnaženosti. Pri tistih, ki živijo na področjih z najvišjimi koncentracijami dušikovega oksida v zraku, je to tveganje do 50 odstotkov večje. Do te povezave so prišli med analizo podatkov več kot 130.000 prebivalcev Londona, pri katerih je bila očitna povezava med onesnaženostjo in demenco neodvisna od drugih dejavnikov tveganja, kot so denimo kajenje in sladkorna bolezen.

Ne nazadnje so zelo zaskrbljujoči podatki Svetovne zdravstvene organizacije, ki kažejo, da onesnaženje zraka vsako leto odnese življenje več kot 600.000 otrok. Najbolj ogroženi so otroci v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, najnovejše poročilo pa je rezultat analize stanja v državah, v katerih živi 93 odstotkov otrok sveta.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki