Smrtnost zaradi melanoma pri moških v porastu

  • TK
  • sobota, 29. december 2018
Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju.
Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju.

Smrtnost zaradi melanoma, malignega tumorja, je pri moških v porastu v večini držav, medtem ko je pri ženskah stabilna oziroma upada, kaže analiza podatkov Svetovne zdravstvene organizacije iz 33 držav.

Najvišjo smrtnost zaradi melanoma imajo v Avstraliji (5,72 umrlih na 100.000 moških ter 2,53 umrlih žensk) ter v Sloveniji (3,86 moških ter 2,58 žensk na 100.000), najnižjo pa na Japonskem (0,24 moških ter 0,18 žensk). To razliko med spoloma pojasnjujejo s tem, da se moški slabše ščitijo pred sončnimi žarki ter da je zavest pred nevarnostjo melanoma pri njih nižja.

Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju. Kljub prizadevanju oblasti in ozaveščanju pred nevarnostjo melanoma ter spodbujanju preudarnega obnašanja pojavnost melanoma v zadnjih desetletjih raste.
Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki