Smrtnost zaradi melanoma pri moških v porastu

  • TK
  • sobota, 29. december 2018
Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju.
Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju.

Smrtnost zaradi melanoma, malignega tumorja, je pri moških v porastu v večini držav, medtem ko je pri ženskah stabilna oziroma upada, kaže analiza podatkov Svetovne zdravstvene organizacije iz 33 držav.

Najvišjo smrtnost zaradi melanoma imajo v Avstraliji (5,72 umrlih na 100.000 moških ter 2,53 umrlih žensk) ter v Sloveniji (3,86 moških ter 2,58 žensk na 100.000), najnižjo pa na Japonskem (0,24 moških ter 0,18 žensk). To razliko med spoloma pojasnjujejo s tem, da se moški slabše ščitijo pred sončnimi žarki ter da je zavest pred nevarnostjo melanoma pri njih nižja.

Glavni dejavnik tveganja za melanom je pretirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, bodisi sončnim ali tistim v solariju. Kljub prizadevanju oblasti in ozaveščanju pred nevarnostjo melanoma ter spodbujanju preudarnega obnašanja pojavnost melanoma v zadnjih desetletjih raste.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki