Antibiotiki namesto operacije slepiča

  • TK
  • torek, 04. december 2018
Večina primerov vnetja slepiča ni zapletena, kar pomeni, da slepič ni počil, zato ga je mogoče zdraviti z antibiotiki.
Večina primerov vnetja slepiča ni zapletena, kar pomeni, da slepič ni počil, zato ga je mogoče zdraviti z antibiotiki.

Bolnikov z akutnim vnetjem slepiča ni vedno nujno operirati, kaže nova študija. Z antibiotiki so namreč uspešno pozdravili akutni apendicitis (medicinski izraz za vnet slepič).

Večina primerov vnetja slepiča ni zapletena, kar pomeni, da slepič ni počil, zato ga je mogoče zdraviti z antibiotiki. Zgolj v primerih, ko je slepič tik pred tem, da poči, je kirurški poseg potreben. Omenjeno razliko v videzu slepiča je mogoče preprosto prepoznati s pomočjo CT preiskave. Po mnenju strokovnjakov z antibiotičnim zdravljenjem ni večjih zapletov in velja za varno možnost. Do pretrganja slepiča pride sicer v 20 do 30 odstotkih primerov vnetja, kar pomeni, da bi bila uporaba antibiotikov primerna v 70 do 80 odstotkih primerov. Opozarjajo sicer, da zdravljenje z antibiotiki ni v vsakem primeru uspešno, kar slednjič pomeni kirurško odstranitev. Enako je smiselno tehtanje njegove učinkovitosti v primeru pacientov z apendikolitom, pri katerem je slepič poln kalcificiranih oblog, objavlja strokovna revija JAMA.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki