Jabolka – kralji jeseni (in zime)

  • TK
  • nedelja, 10. oktober 2021
Jabolko je kot skrinja, polna skritih zakladov.
Jabolko je kot skrinja, polna skritih zakladov.

Jabolka so od nekdaj cenjena hrana, njihova zdravilna vrednost pa znana že od srednjega veka. V čem je skrivnost tega sadeža?

Jabolko je kot skrinja, polna skritih zakladov. Bogato je z vlakninami (celuloza, pektin, lignin) in že z enim jabolkom pokrijemo 20 odstotkov dnevne priporočene količine vlaknin, ki med drugim preprečujejo nastanek srčnih bolezni. Obilno je založeno z vitamini (C, A, E, K in B) in minerali (kalij, magnezij, fosfor, železo), vsebuje tudi mlečno, limonsko in jabolčno kislino, ki pomagajo v procesu prebave.

Daje nam energijo, preprečuje utrujenost in bistri um. Če pojeste jabolko pred spanjem, boste imeli miren in prijeten spanec. Ker nima visoke energetske vrednosti, saj je večinoma sestavljeno iz vode, v kateri so vitamini in mineralne snovi, skozi želodec preide v zgolj 20 minutah. Toda če jabolko pojeste po obroku, se zaradi fermentacije izgublja večina njegovih dragocenih hranilnih snovi ter otežuje prebavo, zato ga takrat rajši preskočite. Večina hranilnih snovi je sicer v lupini, zato ga raje ne lupite, vsekakor pa ga dobro operite, lahko tudi z vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki