Petkrat aplavz za ananas

  • TK
  • torek, 03. september 2019
Ananas velja za eno najbolj čistih živil, saj je najmanj onesnažen s pesticidi.
Ananas velja za eno najbolj čistih živil, saj je najmanj onesnažen s pesticidi.

Zaradi svoje prijetne arome in čudovitega okusa je ananas ena najbolj priljubljenih vrst sadja na svetu, manj znano pa je, da je tudi zelo zdravilen.

Velja za eno najbolj čistih živil, saj je najmanj onesnažen s pesticidi. Zaradi svoje debele skorje je precej odporen in pri njegovi pridelavi ne uporabljajo pesticidov in drugih zaščitnih sredstev. Ananas je odlično živilo za vse shujševalne diete, odlična pomoč pa je tudi v boju proti celulitu, gubam in otekanju. Odlikujejo ga nizka kalorična vrednost in obilica različnih vitaminov in mineralov.

Vsebuje tudi proteolitični encim bromelain, ki razgrajuje beljakovine. Bromelain ima ob tem še protivnetne in protirakave lastnosti, preprečuje pa tudi strjevanje krvi. Redno uživanje ananasa lajša simptome artritisa ter izboljša prebavo, dober pa je tudi v borbi proti okužbam in zajedavcem. Svež ananas je odličen vir vitamina C, saj ga je v 100 gramih kar 50 mg, pri čemer ga dnevno potrebujemo okoli 80 mg. Vitamin C je nujen za sintezo kolagena v telesu, ki je pomemben pri gradnji žil, kože, organov in kosti. Ananas vsebuje tudi vitamin A v obliki beta-karotena, lahko pa se pohvali tudi s precejšnjim deležem vitamina B in kalija, ki je izjemno pomemben za nadzor utripa in krvnega tlaka.