Vsadek, ki tumor obseva od znotraj

Fotodinamična terapija temelji pa na vplivu določene barve svetlobe na celice.
Fotodinamična terapija temelji pa na vplivu določene barve svetlobe na celice.

Japonski znanstveniki so razvili napravo, ki jo vgradijo v telo in ki s pomočjo svetlobe uničuje tumorske celice. »Fotodinamična terapija« ni novost, saj jo že zdaj uporabljajo za zdravljenje nekaterih vrst raka, temelji pa na vplivu določene barve svetlobe na celice.

Zdravniki v tumorske celice usmerjajo svetlobo visoke intenzivnosti in posebne barve ter tako uničujejo raka. Težave se pojavijo, ko gre za tumor v organih, ki se premikajo, denimo v požiralniku ali v pljučih, saj lahko pride do neenakomerne obsevanosti, ker je »odmerjanje« svetlobe težje. Če je svetlobe premalo, terapija ne bo uspešna, če jo je preveč, poškoduje tudi zdravo tkivo.

Nova naprava rešuje prav to težavo. Sestavlja jo čip LED, ki ga napaja brezstična tehnologija NFC, tako da v telo ni potrebno vgrajevati še baterije. V poskusih na miših je vgrajeni vsadek tumorje obseval do deset dni ter do stokrat manj intenzivno kot pri običajni fotodinamični terapiji. Vsadek bo zlasti koristen pri zdravljenju tumorjev občutljivih organov, kot so možgani ali trebušna slinavka, pri katerih sta operacija ali radioterapija zelo tvegani.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki