Francija prepovedala pesticide, ki škodijo čebelam

Medtem ko je del francoskih pridelovalcev ogorčen zaradi prepovedi, pa francoska agencija za javno zdravstvo trdi, da obstaja dovolj učinkovitih zamenjav za prepovedane pesticide.
Medtem ko je del francoskih pridelovalcev ogorčen zaradi prepovedi, pa francoska agencija za javno zdravstvo trdi, da obstaja dovolj učinkovitih zamenjav za prepovedane pesticide.

V Franciji je začela veljati prepoved petih neonikotinoidnih pesticidov, s čimer ta država postaja vodilna v boju proti kemikalijam, odgovornim za drastično zmanjšanje števila čebel.

Francosko odločitev pozdravljajo ekologi in čebelarji, močno pa ji nasprotujejo pridelovalci sladkorne repice in žit, ki trdijo, da nimajo učinkovitih zamenjav za zaščito posevkov pred škodljivci. V EU sicer velja prepoved treh vrst neonikotinoidov, Francija pa je prepovedala še dve vrsti, pa še to ne le na poljih, temveč tudi v steklenjakih. Gre za snovi, ki so v uporabi že od devetdesetih let, temeljijo pa na kemični strukturi nikotina, ki napada osrednji živčni sistem žuželke.

Verjeli so, da so manj škodljivi od starejših pesticidov in jih obilno uporabljajo pri obdelovanju vinogradov, žitnih polj in sadovnjakov. V tem času se je izkazalo, da so smrtonosni za čebele, saj zmotijo njihov reproduktivni sistem, navigacijske sposobnost in zmanjšujejo odpornost na bolezni. Združeni narodi so nedavno opozorili, da je skoraj polovica vseh opraševalcev (zlasti čebel in metuljev) močno ogrožena. To je zaskrbljujoče, saj so 1,4 milijarde delovnih mest ter tri četrtine vseh posevkov odvisni od teh letečih opraševalcev, ki svoje delo opravljajo brezplačno.


Medtem ko je del francoskih pridelovalcev ogorčen zaradi prepovedi, pa francoska agencija za javno zdravstvo trdi, da obstaja dovolj učinkovitih zamenjav za prepovedane pesticide. Tudi Kanada je v začetku oktobra napovedala postopno prepoved dveh omenjenih pesticidov prav tako zato, ker povzročajo drastično zmanjšanje števila čebel.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki