Je hrana bolj umazana, če pade na parket ali preprogo?

Boljše je, če hrana pade na tepih kot na parket, saj velja, da je na gladkih površinah največ bakterij.
Boljše je, če hrana pade na tepih kot na parket, saj velja, da je na gladkih površinah največ bakterij.

Hrana nam pogosto pade na tla in nekateri jo brez velikih zadržkov zgolj dvignejo in pojedo, medtem ko je za druge zadeva zaključena.

Obstajajo pa tudi ljudje, ki verjamejo v pravilo petih sekund, ki pravi, da je hrana varna za uživanje, če jo dvignemo s tal v manj kot petih sekundah. To pravilo je povezano z Jilian Clark, ki je v ameriški raziskavi puščala hrano na ploščicah z bakterijami ter po določenem času opazovala, kako bakterije vplivajo nanjo. V poročilu je navedla, da so bakterije hrano onesnažile, ne pa tudi v kolikšni meri.

Po raziskavi iz leta 2007 je količina bakterij, ki se prenaša na hrano, najbolj odvisna od količine bakterij, ki so že na površini, in sicer ne glede na to, koliko časa je bila hrana izpostavljena bakterijam. Razliko naredi tudi vrsta površine, na katero hrana pade. Tako morda koga utegne presenetiti, da je boljše, če hrana pade na tepih kot na parket, saj velja, da je na gladkih površinah največ bakterij. Njihova količna je odvisna tudi od vrste hrane. Na lepljivi hrani, kot so marmelada ali sladoled, se bo nabralo več bakterij kot na denimo sendviču, keksu ali sadju.

Kaj torej: pojesti hrano, ki je padla na tla, ali ne? Odgovor je, kot vse kaže, odvisen od različnih prepričanj ljudi, njihove odločitve in ravni higiene. Vsekakor je to početje potencialno tvegano, zato se te navade raje znebite.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki