Nobel za medicino za imunoterapijo

James P. Allison
James P. Allison

Dobitnika letošnje Nobelove nagrade za medicino sta imunologa Američan James P. Allison z univerze v Teksasu ter Japonec Tasuku Hondžo z univerze v Kjotu za odkritja v imunologiji pri zdravljenju raka. Njuno odkritje pomeni prelomnico v boju proti raku, navaja Nobelov odbor v obrazložitvi nagrade v višini milijon dolarjev, ki si jo bosta imunologa razdelila.

Letošnja dobitnika so nagradili, ker sta dokazala, da je z različnimi strategijami mogoče preprečiti delovanje »zavor« v imunskem sistemu, ki mu preprečujejo napad na raka. S stimuliranjem prirojene sposobnosti našega imunskega sistema, da napada rakave celice, jima je uspelo razviti popolnoma nov pristop k zdravljenju raka.

Allison je proučeval, kako se vedejo določene beljakovine, ki jih proizvajajo nekatere celice imunskega sistema in tudi nekatere rakave celice, ter dognal, da imunskemu sistemu preprečijo, da bi uničeval rakave celice. Razvil je terapijo, ki deluje tako, da odstrani to proteinsko »zavoro« in imunskemu sistemu omogoči hitrejši odziv v boju proti raku. Hondžo je istočasno odkril beljakovino na imunskih celicah ter po podrobnem proučevanju njene funkcije prišel do odkritja, da deluje tudi kot zavora, ki preprečuje imunskim celicam, da bi pokončale rakave celice. Terapije, zasnovane na njegovem odkritju, so se izkazale kot zelo učinkovite v boju proti raku, še piše v obrazložitvi. Hondžo je povedal, da želi še naprej raziskovati imunoterapijo, saj je prepričan, da gre za način zdravljenja, s katerim bi lahko rešili življenja številnih bolnikov z rakom.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki