Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; november 2018, št. 300.
Viva, revija za boljše življenje; november 2018, št. 300.


V novembrski Vivi preberite:

Maja Megla, novinarka, urednica in publicistka: Stres uničuje dušo in telo

V knjigarnah se je pred nekaj meseci znašla nova knjiga o stresu, borbi z njim in nasveti, kako se z njim soočiti. Maja Megla, avtorica dela Stres, kuga sodobnega časa, se je pisanja lotila po dveletni bolezni, ko je za svoje nenavadne in nerazumljive bolezenske simptome iskala pojasnila in rešitve tako v nevroznanosti, medicini in psihologiji kot v komplementarnih, holističnih in alternativnih zdravilnih sistemih. Pravi, da »dvoma ni. Stres (pretres) je kot cunami. Za sabo pusti opustošenje,« a verjame, da se je mogoče prenoviti. V pogovoru nas je zanimalo, kako se je spopadla s prvimi znaki bolezni, njen potek in kakšna je Maja danes.

Mag. Martin Toth, poznavalec zdravstvenih sistemov: Za solidarnost in medgeneracijsko sožitje

Ob hlepenju po zaslužku, razvoju in rasti smo se usmerili predvsem na aktivno populacijo, poskrbeli smo še za otroke, starejše pa smo prepustili samim sebi, opozarja mag. Martin Toth. Kot pravi, bomo morali ob nujnih spremembah zakonodaje reformirati tudi miselnost ljudi: »Začeti je treba razmišljati drugače in starejših ne obravnavati le kot nadlogo in balast, ampak kot sestavni del družine in družbe. To so ljudje, ki so svoj delež prispevali, ko in dokler so lahko, zato jih moramo kot take pripeljati do konca življenja.«

Četrtletje velikih družbenih dosežkov in medicinskih prebojev ... za skupno prihodnost!

V 25 letih se je v družbeni sliki, ob tem pa tudi na področju medicine in zdravja v Sloveniji veliko zgodilo in spremenilo. Več je prepletenih dejavnikov, ki so v tem obdobju postali pomembni označevalci sodobnega bivanja. Seveda se je ob tem nemogoče najprej ne ozreti k digitalnim tehnologijam, ki so široko in globoko posegle v naša življenja. Ob tem pa ob dogajanju v zadnjih dobrih dveh desetletjih v družbenih okvirih pogledati tudi k razvojni psihologiji, ki beleži novo razvojno obdobje med mladostjo in odraslostjo. In se ob vprašanjih odraščanja v Sloveniji spomniti zaznave, da živimo v eni od najprijaznejših držav za življenje otrok. Ob tem pa si v zavest priklicati še okoljska vprašanja, ki so v našem času postala aktualna kot še nikoli prej.

25 let Vivinih zgodb

Četrt stoletja je za nekoga veliko, za drugega malo. Vsekakor pa je jubilej. Viva ga praznuje z vami, skupaj z bralkami in bralci, poslovnimi partnerji, ustanovitelji, zdravnicami in zdravniki, s prijatelji … Z besedo.
Živimo tukaj in zdaj, zazrti smo v prihodnost, zato so na naslednjih straneh razmišljanja Vivinih tesnih prijateljev o preteklih, sedanjih in novih časih. Spregovorili so: Livija Dolanc, pobudnica ustanovitve revije za zdravo življenje in prva direktorica Studia Moderna, založnika Vive, Milan Kučan, nekdanji predsednik RS, prvi in potem še večkratni govorec na Vivinem Mojem zdravniku, prim. Marko Demšar, dolgoletni »oče« Vivine zdravniške linije in Mojega zdravnika, dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice in dolgoletna sodelavka v Vivini zdravniški liniji, Gabrijel Škof, predsednik uprave zavarovalnice AS, ki je zlati pokrovitelj Mojega zdravnika že poldrugo desetletje, zdravnica Ivica Flis, ki ste jo lansko leto izbrali za Mojo zdravnico leta in primarijka Mojca Senčar, upokojena zdravnica z Onkološkega inštituta, častna predsednica Europa Donna ter predvsem zagovornica pacientov. Prisrčno pa so nam poslale čestitke tudi štiri naše naročnice Dragica, Janja, Marina in Sonja, ki so Vivi zveste od samega začetka.

Imunoterapija: Revolucija v zdravljenju raka

Letošnja Nobelova nagrada za medicino je šla v roke znanstvenikoma, ki raziskujeta imunoterapijo v zdravljenju raka. Gre za terapijo, ki v temeljih spreminja dosedanje načine in oblike sistemskega zdravljenja, kot jih poznamo. Zdravljenje je v klinični uporabi že nekaj let in izkušnje so več kot obetavne. Prva terapevtska področja, ki jih zdravijo s to obliko zdravljenja, sta metastatski oziroma razširjeni kožni melanom ter metastatski nedrobnocelični pljučni rak. O tem, kakšne izkušnje imajo s to terapijo slovenski onkologi, smo se pogovarjali z doc. dr. Mirjano Rajer, dr. med. onkologinjO z Univerzitetne klinike Golnik.

Preventivni pregledi za moške: Kam po 50. letu?

Stari rek pravi, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Velja tako za ženske kot za moške, a vsi, ki se ukvarjajo z zdravstveno obravnavo moških, pravijo, da so moški v tem pogledu veliko trši oreh kot ženske. Zakaj? Na to vprašanje je težko dati enoznačen odgovor, dejstvo pa je, da moški ne govorijo radi o svojih zdravstvenih težavah, še zlasti, če so povezane s »privatnimi« deli telesa, in neredko odlašajo z obiskom pri zdravniku, dokler niso težave tako zelo izrazite, da jih preprosto ne morejo več ignorirati. V nadaljevanju navajamo nekaj pregledov, ki so zelo priporočljivi za moške po 50. letu starosti, seveda z namenom preprečevanja večjih zdravstvenih zapletov.

Kaj sporoča barva jezika?

Ko pridemo k zdravniku z bolečim grlom, je prva stvar, za katero nas prosi, da mu pokažemo jezik. Barva, tekstura in vlažnost jezika so namreč prvo ogledalo našega zdravja. Jezik je zelo prekrvavljen, zaradi stalnega nastajanja sline pa se ves čas čisti ter odstranjuje škodljive bakterije, ki nastajajo v ustni votlini. Zato pregled jezika lahko odkrije marsikatero zdravstveno težavo, čeprav se človek počuti še povsem dobro in zdravo.


Antioksidanti – varuhi našega zdravja

Prosti radikali, škodljive snovi, ki povzročajo škodo na naših celicah, nastajajo vsakodnevno med presnovnimi procesi. Čustveni stres, UV-žarki, onesnaženost okolja, cigaretni dim, nepravilna prehrana in drugi dejavniki prav tako ustvarjajo proste radikale. Antioksidanti ščitijo človekov organizem tako, da preprečujejo oksidacijo in nastajanje prostih radikalov, če pa so ti že nastali, jih antioksidanti stabilizirajo in preprečujejo njihov škodljivi učinek. Antioksidanti v telesu delujejo v sinergiji, zato jih je priporočljivo vnašati v optimalnih kombinacijah. Najboljši učinek na ohranjanje zdravja in preventivo bolezni dosežemo z vnašanjem zmernih količin več različnih antioksidantov kot pa visokih odmerkov zgolj enega.

Materino mleko: Dišeče, okusno in še zdravo za dojenčka

Dojenje ima mnogo zdravstvenih prednosti za novorojenčka in njegovo mamo, tako kratko- kot tudi dolgoročnih. Človeško mleko je namreč zlati standard za hranjenje novorojenčkov, prednosti dojenja pa je poleg njegove popolne hranilne sestave še mnogo več. Vse več je raziskav, ki dokazujejo povezavo med dojenjem in dolgotrajno zaščito pred kroničnimi boleznimi, izboljšanim razvojem kognitivnih funkcij, zaščito pred infekcijami, alergijami, celiakijo ter manjšim tveganjem za debelost. Poleg tega je tudi manj tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 1 in 2, zvišanega krvnega tlaka, srčno-žilnih bolezni, povišanih ravni lipidov v krvi in celo nekaterih vrst raka. Zaradi omenjenih razlogov je izključno dojenje priporočljivo v prvih šestih mesecih, kasneje pa se naj delno nadaljuje ob uvajanju druge hrane, kolikor dolgo želita mati ali otrok.


Darilo za nove naročnike v novembru: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu novembru, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani malinca.si.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.