Zakaj smo po alkoholu lačni?

Po najnovejših dokazih alkohol vpliva na hormone, povezane z občutkom sitosti oziroma polnosti.
Po najnovejših dokazih alkohol vpliva na hormone, povezane z občutkom sitosti oziroma polnosti.

Zagotovo ste že opazili, da ko pijete, tudi več pojeste. Toda ali veste, zakaj?

Po najnovejših dokazih alkohol vpliva na hormone, povezane z občutkom sitosti oziroma polnosti. Tako denimo lahko zavre učinke hormonov, ki zmanjšujejo apetit, kot tudi spodbudijo delovanje hormonov, ki so odgovorni za željo po hrani. Obstajajo pa še drugi mehanizmi. Alkohol naj bi v možganih spodbujal tiste živčne celice, ki povečujejo apetit. Kozarec vina vsebuje le 120 ali 125 kalorij, lahko pivo morda še manj, toda koktajli s sokovi, gaziranimi pijačami in sirupi imajo orjaško kalorično vrednost. Kaj lahko storite?

Hidrirajte! Alkohol dehidrira organizem, zato vedno, ko pijete alkoholne pijače, zraven pijte tudi vodo. Tako boste zmanjšali kalorično vrednost popitega alkohola, obenem pa vas bo voda napolnila, da ne boste tako lačni.
Prste stran od čipsa, sladkarij, pizze in drugih nezdravih prigrizkov, ki vas kaj hitro potegnejo, ko vaš apetit ob alkoholu začne naraščati.
Pijte alkohol ob uravnoteženih obrokih, vključno s polnovrednimi, sestavljenimi ogljikovimi hidrati, zdravimi maščobami in beljakovinami, tako da je vaše telo nahranjeno in sito od začetka.
Zdrave alternative - če veste, da vas alkohol utegne zavesti v skušnjavo, imejte pri sebi humus z narezano zelenjavo ali sadjem.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki