Hrana, ki kuri maščobo in topi kilograme

Ribe so bogate z beljakovinami in maščobnimi kislinami, to pa je osnova za kurjenje maščobe.
Ribe so bogate z beljakovinami in maščobnimi kislinami, to pa je osnova za kurjenje maščobe.

Če želite shujšati, je dobro vedeti, katera hrana pospešuje kurjenje nakopičene maščobe in s tem izgubo odvečnih kilogramov. Nobene potrebe ni, da bi morali stradati, toda štetje kalorij vam lahko pomaga.

Preverite seznam živil, ki vam lahko pri tem pomagajo:

Ribe – k najodličnejšim prehranskim izbiram jih prištevajo zato, ker so bogate z beljakovinami in maščobnimi kislinami, to pa je osnova za kurjenje maščobe. Skušajte vsaj dva- do trikrat tedensko jesti ribe z veliko zelenjave.

Jajca – prepolna so vitamina B12, zato bodo razgradila maščobo, kot bi mignili. No, morda ne tako hitro, toda pri tem vam bodo vsekakor v učinkovito pomoč. Privoščite si jih lahko mirne duše tudi do petkrat tedensko.

Sveža zelenjava – vsi vemo, da je zelo zdrava, koliko pa je v resnici pojemo? Odpreti konzervo ali vrečko je veliko lažje od čiščenja, skladiščenja in priprave svežih živil, a vse to se vam večkratno splača. Če tekom dneva večkrat posežete po sveži zelenjavi ali sadju (ki ste jo lično narezali doma), boste kmalu opazili spremembe na teži, pa tudi na laseh in koži.

Cimet – to mogočno in koristno začimbo mora imeti v shrambi vsak, ki želi shujšati. Že četrt čajne žličke cimeta bo dalo pospešek vaši presnovi, ki bo delala tudi do dvajsetkrat hitreje kot sicer. Cimet obenem znižuje raven sladkorja v krvi.

Celovita žita – vsi potrebujemo več vlaknin, še toliko bolj, če želimo shujšati. Hrana, bogata z vlakninami, pomaga organizmu, da se bolje »čisti«. Celovita žita so sijajen vir vlaknin, zato se potrudite, da jih pojeste veliko, vsaj štiri- do petkrat tedensko.

Olivno olje – naše telo nujno potrebuje maščobe, med »dobrimi«, zdravimi maščobami pa je na prvem mestu ekstra deviško olivno olje. Dobre maščobe v njem bodo poskrbele, da bo vaša prehrana uravnotežena in boste uspešneje kurili maščobe. Dovolj je že čajna žlička tedensko.
Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki