Zakaj je sirotka dobra?

Sirotko priporočajo športnikom in rekreativcem, saj po treningu zelo hitro obnovi mišice.
Sirotko priporočajo športnikom in rekreativcem, saj po treningu zelo hitro obnovi mišice.

Sirotka zaseda prva mesta na vseh lestvicah naravne zdravilne hrane. Gre za stranski produkt, ki nastaja med izdelavo sira in jogurta, vsebuje pa tisto najboljše in najdragocenejše, kar je v mleku.

Uživanje sirotke krepi zdravje in pospešuje delovanje prebavnega trakta, odlično je tudi kot preventiva in terapija pri boleznih jeter, kot so zamaščena jetra, ciroza in mononukleoza. Učinkovito pomaga tudi pri osteoporozi, povišanem holesterolu in krvnem tlaku, vnetjih in delovanju ledvic. Beljakovine iz sirotke so znane kot »hitre« beljakovine, saj jih telo zelo hitro vsrka in tako oskrbi mišične celice z energijo in nujnimi aminokislinami. Zaradi tega sirotko priporočajo športnikom in rekreativcem, saj po treningu zelo hitro obnovi mišice. Obenem je izvrsten vir beljakovin tudi za nosečnice, ki imajo povečane potrebe po beljakovinah, sirotka pa zagotavlja vse aminokisline, nujne za dobro zdravje. Omenimo zlasti aminokislino triptofan, ki spodbuja izločanje serotonina v možganih, najbolj znanega nevrotransmiterja, odgovornega za občutek sproščenosti in umirjenosti. Sirotka poleg tega zmanjšuje apetit in čisti zobne obloge, ki povzročajo zobno gnilobo. Za najboljši učinek te dragocene tekočine, ki so jo naše prababice uporabljale kot zdravilo, popijte pol litra oziroma liter sirotke dnevno, najbolje zjutraj na tešče ali ob zajtrku, enak učinek pa boste dosegli tudi z uživanjem sirotke v prahu.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki