Malo ogljikovih hidratov in veliko mesa skrajšuje življenje?

Prehrana, ki temelji na omejevanju OH in povečanem vnosu maščob, je zelo priljubljena, saj obljublja izgubo kilogramov ter manj nevarnosti za nekatere bolezni.
Prehrana, ki temelji na omejevanju OH in povečanem vnosu maščob, je zelo priljubljena, saj obljublja izgubo kilogramov ter manj nevarnosti za nekatere bolezni.

Ljudje srednjih let, ki polovico svojih dnevnih kalorij vnašajo z ogljikovimi hidrati (OH), živijo nekaj dlje od tistih, ki jedo hrano z nizko vsebnostjo OH in veliko mesa. To so rezultati dolgoletne raziskave, nedavno objavljene v reviji Lancet.

Prehrana, ki temelji na omejevanju OH in povečanem vnosu maščob, je zelo priljubljena, saj obljublja izgubo kilogramov ter manj nevarnosti za nekatere bolezni. Človek nedvomno potrebuje OH, ki so pomemben vir energije za telo in odličen vir vlaknin, toda niso vsi OH enaki. Preprosti OH iz rafiniranih in procesiranih živil so tisti, ki vodijo v debelost, sladkorno bolezen, težave s srcem in celo povzročajo tveganje za raka. Toda OH iz pravih virov, kot so rjavi riž ali polnozrnat kruh, so vsekakor del zdravega, nizkokaloričnega in uravnoteženega načina prehrane.

V omenjeni raziskavi so 15.400 Američanov spremljali več kot 25 let in ugotovili, da so tisti, ki so 50 do 55 odstotkov energije vnašali z OH, imeli več možnosti za daljše življenje od tistih, ki so pojedli manj OH. Po petdesetem letu ljudje, ki uživajo zmerno količino OH (okoli 40 odstotkov) iz zdravih virov, lahko v povprečju preživijo še 33 let. Še višji delež OH (okoli 70 odstotkov) iz riža, testenin, sladkanih pijač življenjsko dobo sicer krajša, a kljub temu še vseeno manj v primerjavi s prehrano, v kateri prevladuje meso. Ljudje v tej študiji, ki so OH zamenjevali z beljakovinami in maščobami, so živeli tudi do štiri leta manj. Zato znanstveniki ugotavljajo, da zamenjava mesa z rastlinskimi maščobami, kot so tiste v avokadu in oreščkih, ter beljakovinami iz denimo stročnic zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki