Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Adijo, male nezdrave navade!

Drobne navade so lahko razlog, da se počutimo slabše.
Drobne navade so lahko razlog, da se počutimo slabše.

Čas je, da se poslovite od ustaljenih drobnih navad, s katerimi uničujete svoje zdravje, pa se tega pogosto niti ne zavedate. Prav te navade so lahko razlog, da se počutimo slabše, čeprav skrbimo za zdravo prehrano, telovadimo in dovolj spimo.
  • Spanje na trebuhu lahko povzroči bolečine ali mravljinčenje v roki. V tem položaju je vrat blago zvit in pritiska na živce, ki potekajo vzdolž zgornjih okončin.
  • Križanje nog med sedenjem dviguje krvni tlak. Pogosto prestavljanje noge eno čez drugo ustvarja pritisk na kolke, lahko pa povzroči tudi krvne strdke v nogah zaradi prevelikega pritiska na vene. Zdravniki svetujejo, da v takšnem položaju sedite največ 10, 15 minut. Če se te navade ne morete znebiti, potem ne pozabite vsaj občasno vstati, da lahko kri normalno zakroži.
  • Pretegovanje takoj, ko vstanete iz postelje, lahko poškoduje hrbtenico. Ponoči se hrbtenična vretenca namreč sproščajo in hidrirajo, naglo zategovanje pa nanje ustvarja velik pritisk. Mišice se bodo ogrele in bodo pripravljene na raztegovanje, potem ko boste opravili jutranjo toaleto in pospravili posteljo.
  • Zategovanje pasu zaradi vitkejše postave lahko povzroči prebavne težave. Zadrgnjen pas ustvarja pritisk v trebušni votlini, kar lahko povzroči refluks, bolečine v trebuhu, včasih celo v prsnem košu, kot tudi oteženo požiranje, opozarjajo gastroenterologi.
  • Prelaganje male potrebe nikakor ni priporočljivo, saj povečuje tveganje za okužbo sečil. Bakterije v urinu se zelo hitro množijo in vsako odlaganje mokrenja lahko vodi do vnetja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

nezdrave navade

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.