Pilica namesto škarjic

Najlepši so zdravi nohti, zdravje pa je rezultat stalne zaščite in oskrbe. Prva zapoved je, da gospodinjska opravila vedno opravljate v zaščitnih rokavicah. Po umivanju roke dobro posušite, saj voda bolj škodi nohtom kot koži.

Obvezno jih zaščitite tudi s prozornim lakom. Ob tem vsakič, ko namažete roke z zaščitno kremo, namažite tudi nohte in kremo vtrite. Za oblikovanje uporabite fino pilico in ne škarjic, še zlasti, če so na nohtih izbočene vertikalne linije, nekakšni grebeni, ki na nohtih nastajajo z leti. Da bi bili čim dlje lepi, jih nikoli ne grizite, temveč redno krajšajte s škarjicami. Pilite v eni smeri, tako da zunanji lok nohta poravnate na sredini ter ob straneh blago zaoblite.

Pod nohti nikar ne čistite pregloboko, saj lahko naredite ranico, popoln vstop za povzročitelje vnetja. Mikrobi radi vstopijo tudi skozi mesto, kjer je izpuljena ali odtrgana obnohtna kožica. Zanimivo je, da nohti na rokah v povprečju rastejo centimeter na tri mesece, na stopalih pa trikrat počasneje. Izgubljen noht ponovno zraste v približno sedmih mesecih. Nohti hitreje rastejo poleti kot pozimi, hitreje pri moških kot pri ženskah, razen pri nosečnicah. Dokazano rastejo hitreje, če več uporabljamo prste.