Strah pred krvjo podedujemo

  • TK
  • petek, 18. september 2020
Nekateri ob pogledu na kri ali iglo, včasih že ob poslušanju »krvave« izkušnje koga drugega, celo omedlijo.
Nekateri ob pogledu na kri ali iglo, včasih že ob poslušanju »krvave« izkušnje koga drugega, celo omedlijo.

Morda se tudi vi naježite ob misli na rano, iz katere brizga kri, toda nemalo ljudi ima s krvjo v resničnem življenju precejšnje težave.

Nekateri ob pogledu na kri ali iglo, včasih že ob poslušanju »krvave« izkušnje koga drugega, celo omedlijo. Človek, ki ob pogledu na kri omedli, doživlja vazovagalno sinkopo, kar pomeni drastičen padec utripov srca in krvnega tlaka. Ko nam tlak naglo pade, se zmanjša količina krvi, ki doseže možgane, to pa je razlog, da izgubimo zavest. Če na splošno nimate težav z nizkim tlakom, potem omedlevica zaradi vazovagalnega odziva ni nekaj, kar bi vas moralo skrbeti in ni treba klicati rešilca.

Ena zanimiva možna razlaga, zakaj se to zgodi, je teorija, da smo tovrstno omedlevico podedovali od naših daljnih prednikov. Če ste denimo jamski človek in vam drugi jamski človek odtrga roko, boste omedleli in ker ste med ležanjem na tleh videti mrtvi, to drugega človeka odvrne od tega, da bi vas pokončal. Vazovagalna sinkopa se je tako morda prenašala na potomce tistih, ki so zahvaljujoč nezavesti preživeli dovolj dolgo, da so se lahko borili še naslednji dan in gre za popolno ponazoritev dejstva, da preživijo samo najbolje opremljeni.

Če ste tudi vi nagnjeni k temu in prepoznate znake, ki napovedujejo, da se kmalu utegnete »zvrniti«, se takoj uležite ali usedite z dvignjenimi nogami. Gravitacija dela za vas in možgani bodo kljub vsemu dobili dovolj krvi.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki