Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kri krvodajalcev odslej testirajo na virus Zahodnega Nila

Zavod za transfuzijsko medicino je uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila.
Zavod za transfuzijsko medicino je uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila. (Foto: Shutterstock)

Zavod za transfuzijsko medicino je uvedel presejalno testiranje vseh odvzetih enot krvi na prisotnost virusa Zahodnega Nila, potem ko so okužbe odkrili tudi v Sloveniji.
Presejalno testiranje krvi po navedbah zavoda kot dodaten ukrep za povečanje varnosti krvi izvajajo tudi Italija, Avstrija in Hrvaška. Testiranje krvi je centralizirano za vso Slovenijo in se izvaja na zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Bodo pa testiranje na ta virus izvajali v obdobju aktivnosti komarjev, predvidoma do konca novembra.

Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev. Krvodajalce, ki so bili na območju pojavnosti z omenjenim virusom ali so kazali znake mogoče okužbe, so zato za 28 dni odklonili. Doslej so po podatkih NIJZ obravnavali tri prijave okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji, dva človeka sta bila po bolnišnični oskrbi in izboljšanju stanja odpuščena v domačo oskrbo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

krvodajalstvo , virus zahodnega nila

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.