Stročnice topijo maščobe in nižajo holesterol

Že en obrok stročnic, kar pomeni 150 gramov graha, fižola, čičerike ali leče dnevno, pospeši proces hujšanja.
Že en obrok stročnic, kar pomeni 150 gramov graha, fižola, čičerike ali leče dnevno, pospeši proces hujšanja.

Nedavna študija je dokazala, da že en obrok stročnic, kar pomeni 150 gramov graha, fižola, čičerike ali leče dnevno, pospeši proces hujšanja.

Sodeč po kanadski študiji, ki jo je vodil dr. Rusell de Souza, uživanje hrane, bogate s prehranskimi vlakninami, ob tem še znižuje raven »slabega« LDL holesterola ter tako varuje zdravje srca. Stročnice ne le učinkovito povzročajo občutek sitosti, temveč preprečujejo nenadne napade lakote, ki so v 90 odstotkih primerov razlog za propad diete. Ker povečujejo občutek sitosti, so sodelujoči v raziskavi zaužili manj druge hrane.

Čeprav zaradi tega, ker so jedli stročnice, niso veliko shujšali, pa gre za hrano, ki pomaga pri hujšanju, predvsem pa preprečuje neželeni jo-jo učinek, trdi de Souz. V obsežni študiji, ki je trajala kar 24 let in je v ZDA spremljala 124.086 moških in žensk, so potrdili, da so živila, bogata z vlakninami, ključna za doseganje vitkosti, poleg zelenjave pa vam bodo do tega cilja v pomoč tudi nekateri sadeži, kot so jabolka, hruške ter gozdni sadeži.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki