Seksualna zasvojenost JE bolezen!

SZO je uradno razglasila kompulzivno seksualno obnašanje oziroma zasvojenost s seksom za duševno bolezen.
SZO je uradno razglasila kompulzivno seksualno obnašanje oziroma zasvojenost s seksom za duševno bolezen.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je tudi uradno razglasila kompulzivno seksualno obnašanje oziroma zasvojenost s seksom za duševno bolezen in jo uvrstila na seznam Mednarodne klasifikacije bolezni (ICD), kar pomeni prekretnico v življenjih tistih, ki trpijo za to motnjo in se želijo zdraviti.

SZO sporoča, da zasvojenosti ne določa število partnerjev ali pogostost spolnih odnosov, temveč namen, zakaj seksamo, ter vpliv seksa na življenje človeka do točke, ko začne zanemarjati svoje zdravje, skrb zase in druge interese, aktivnosti in odgovornosti. Za postavljanje diagnoze morajo simptomi trajati vsaj šest mesecev.

Zanemarjanje obveznosti in odgovornosti zaradi zasvojenosti s seksom lahko vpliva na službo, učenje, družino in družabno življenje človeka, ki za to motnjo trpi. Strokovnjaki po vsem svetu pozdravljajo odločitev SZO, saj bo omogočila raziskovanja možnosti zdravljenja za obolele. Čeprav že obstaja nekaj oblik obravnave, zasvojeni upajo, da jih bo v kratkem še več. Številni, ki so zasvojeni s seksom, si to težko priznajo.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki