Revnejši raje delijo denar kot bogati

Ljudje z nižjo finančno varnostjo so prej pripravljeni deliti denar z drugimi.
Ljudje z nižjo finančno varnostjo so prej pripravljeni deliti denar z drugimi.

V družbenem poskusu britanskih znanstvenikov, ki so želeli ugotoviti, do katere mere bogastvo vpliva na velikodušnost, se je pokazalo, da so ljudje z nižjo finančno varnostjo prej pripravljeni deliti denar z drugimi. Sodelujočim v raziskavi so podelili »višji« ali »nižji« status, ki ga je določala vsota denarja, ki so jo prejeli

Med poskusom so se vsi morali odločiti, koliko denarja bodo zadržali zase in koliko dali v skupno blagajno, ki se bo delila z drugimi. Študija, objavljena v reviji Basic and Applied Social Psychology, je pokazala, da so ljudje z nižjim statusom skupni blagajni namenili več denarja. Tisti, ki so svoj »višji« status pridobili z lastnimi napori (in ne naključno s srečo), so se izkazali za najmanj velikodušne. Pri tistih z »višjim« statusom je bil pomemben način, na katerega so prišli do denarja, ne pa tudi pri tistih z »nižjim« statusom. Ko imate omejena sredstva, se sodelovanje z drugimi zdi očitna strategija, da svoja sredstva povečate.

Raziskovalci poudarjajo, da celo ko se človek obnaša kooperativno, ni nujno, da njegovo obnašanje vodijo nesebični razlogi. Izkazalo se je namreč, da je empatija v le majhni meri vplivala na odločitve. Da empatija ni imela vpliva na prodružbeno obnašanje, je raziskovalce presenetilo, saj številni trdijo, da je empatija lepilo, ki povezuje ljudi, da se obnašajo družbeno, so še sporočili.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki