Ljudje, ki ne menjajo zdravnika, živijo dlje

Pacienti so bolj zadovoljni, ko dlje časa obiskujejo istega zdravnika splošne prakse.
Pacienti so bolj zadovoljni, ko dlje časa obiskujejo istega zdravnika splošne prakse.

To so ugotovili na podlagi podatkov iz devetih držav na štirih celinah in v različnih zdravstvenih sistemih, zato so prepričani, da ne gre za vpliv okolja ali kulture, temveč za človeški dejavnik, trdi dr. Denis Pereira Gray vodja raziskave, objavljene v reviji BMJ Open.

Verjamejo, da to deluje na dva načina. Pacienti se lažje pogovarjajo z zdravnikom, ki ga poznajo in mu zaupajo, celo ko gre za neprijetna vprašanja. Po drugi strani ima zdravnik boljši uvid v pacientovo stanje in lahko temu primerno bolje prilagodi nasvete. Že prejšnje študije so pokazale, da so pacienti bolj zadovoljni, ko dlje časa obiskujejo istega zdravnika splošne prakse ter da takšna stalnost zdravstvene oskrbe povečuje verjetnost, da bodo pacienti upoštevali zdravnikova navodila, ter zmanjšuje možnost, da bodo pristali v bolnišnici.

Dr. Gray poudarja, da je kontinuiteta zdravstvene oskrbe doslej veljala zgolj za »komoditeto«, a se je izkazalo, da gre tudi za zdravstveno vprašanje. Rezultati raziskave dokazujejo, da bi zdravstveni sistemi po vsem svetu morali postaviti zagotavljanje kontinuitete zdravstvene oskrbe za prioriteto.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki