Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; avgust 2018, št. 297.
Viva, revija za boljše življenje; avgust 2018, št. 297.


V avgustovski Vivi preberite:

Prim. Matija Cevc, dr. med.: Pamet v roke

O krvnih maščobah kroži nešteto podatkov in veliko govoric. Dejstvo je, da vsaka celica našega telesa potrebuje holesterol, kadar pa je ta v krvi nad dopustno mejo, predstavlja tveganje za zdravje, opozarja primarij Matija Cevc s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja. Danes vemo, da je holesterol vzrok za arteriosklerozo – brez holesterola arteriosklerotičnih sprememb, ki lahko vodijo v srčni infarkt ali možgansko kap, ni. »In več ko je 'slabega' LDL-holesterola, slabše je. Dlje ko potuje po naših žilah, več škode naredi.«

Vesna Zornik, pevka

Vesna Zornik, glavna vokalistka skupine Katalena in odlična interpretinja ljudskih pesmi s svojim zelo prepoznavnim glasom, je srca publike prvič osvojila že kot štiriletna deklica, ko je zaslovela v legendarni reklami za Čokolešnik. Danes z zasedbami Katalena, Brest in TangoApasionada navdušuje zahtevnejše glasbene sladokusce doma in po svetu. V pogovoru nam je razkrila, kaj ji daje glasba in kje vidi vlogo umetnosti širše v družbi, kako je doživljala selitev iz urbane Ljubljane v idilično vasico v srcu Slovenije in kaj zanjo pomeni ljubezen.

Zeleni turizem

Ni pomembno kam, temveč kako potujemo
V današnjem času potujemo več, hitreje in veliko bolj množično, kot kažejo raziskave, pa se na dopustu obnašamo tudi bolj potratno. V povprečju evropski dopustniki dnevno proizvedejo kilogram odpadkov, globalno pa tudi do 12 kilogramov. To je le ena od negativnih okoljskih posledic turizma. Kako zmanjšati negativne vplive na naravna in kulturna okolja, ki jih prinašajo naše poti? Odgovore ponuja trajnostni, zeleni oziroma odgovorni turizem.

Integrativna medicina v Sloveniji

Izr. prof. dr. Nataša Samec Berghaus, uni. dipl. prav., je kot članica delovne skupine na Ministrstvu za zdravje sodelovala pri pripravi zakona, ki bi lahko odpravil anomalije in neskladja v naši pravni ureditvi ter položaj slovenskih zdravnikov, ki je edinstven na svetu. Našim zdravnikom se namreč omejuje terapevtska svoboda. Ne smejo se namreč ukvarjati z nekonvencionalnimi metodami zdravljenja, lahko pa se z njimi ukvarja denimo nekdo, ki nima zdravstvene izobrazbe. Razložila nam je, zakaj bi bilo nujno, še posebej za varnost pacientov, da se zakonodaja čim prej spremeni.

Osteoartritis: Kaj pomaga pri otrdelih sklepih

Osteoartritis je najpogostejša bolezen sklepov in drugi najpogostejši vzrok trajne invalidnosti pri odraslih. Nastane kot posledica degeneracije (propadanja) sklepnega hrustanca. Osteoartritis najpogosteje zajame velike nosilne sklepe, ki so najbolj obremenjeni, zlasti kolena in kolke, prizadene pa tudi vretenca, zlasti ledveni in vratni del, neredko pa osteoartritis zajema tudi sklepe dlani. Redko se pojavi pri ljudeh, mlajših od 40 let, medtem ko tegobe, značilne za to bolezen, pestijo približno 60 odstotkov ljudi, starejših od 65 let.

Vse o okužbi z listerijo

Poletje je čas, ko so zastrupitve s hrano pogostejše. Glavni osumljenci so bakterije, med katerimi prednjačita salmonela in listerija. V začetku julija so trgovci odpoklicali celo vrsto živil s prodajnih polic zaradi suma okužbe z listerijo, iz nekaterih držav EU pa so poročali o primerih listerioze, bolezni, ki jo listerija povzroča, in se lahko v nekaterih primerih konča celo s smrtjo. Kaj je listerija, kako se z njo okužimo, kakšni so simptomi, kako nevarna je ter kako se ji izognemo, si preberite v tem članku.

Kdaj bomo lahko konopljo legalno uporabljali?

»Ko je najin otrok pri treh letih in pol spregovoril teden dni za tistim, ko sva mu prvič dala kapljice konopljine smole z vsebnostjo THC, ko je poleg tega začel mirno spati in sva kmalu opazila tudi, da ne oboleva več zaradi infekcijskih okužb, sva z možem vedela, da je to želena posledica prav konoplje, tiste, okoli katere je še vedno toliko protislovja, nasprotovanja in mistificiranja, predvsem pa je še vedno prepovedana, tudi v medicinske namene. Tudi zato okoli njene uporabe molčiva, a se sprašujeva, zakaj je tako in zakaj tega področja ne bi vendarle končno že uredili in morda s tem pomagali tudi drugim ljudem, ki imajo zdravstvene težave, ki bi si jih lahko (dokazano) lajšali prav s konopljo,« se sprašuje mamica zdaj šestletnega dečka (identiteto obeh hranimo v uredništvu), ki mu je stroka diagnosticirala avtizem in ki mu taista stroka z izjemo nekaj posameznikov žal ni ponudila prav nobene druge medicinske pomoči, ki bi vsaj malo delovala.


Sindrom policističnih jajčnikov: rešitev je prava prehrana

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) prizadene velik delež žensk po svetu in kljub temu, da ni življenjsko ogrožajoče stanje, pomembno vpliva na psihično počutje in samopodobo žensk. Poglejmo, zakaj sta zdrava prehrana in na sploh zdrav življenjski slog najboljša načina za obvladovanje te bolezni.

Ko zmanjka idej za pripravo bučk

Bučke vsebujejo veliko vitaminov in vlaknin. Niso le zdrave, ampak so tudi izvrstnega okusa. Iz njih lahko pripravimo okusne in pestre obroke. Ker so lahko prebavljive, so primerne tudi kot dietno živilo. Uporabimo jih lahko v jedeh, kot so omake, juhe, solate, lahko jih pečemo v pečici, na žaru, nadevamo z dodatki ali pripravimo polpete in narastke. Primerne so tudi za omlete in sladice. Pripravili smo nekaj zanimivih namigov za pripravo bučk.

Prekinitveni post osvaja svet

Svet osvaja nov prehranski režim. Prekinitveni post oziroma post s periodičnimi prekinitvami, imenovanimi okna, znotraj katerih je dovoljeno jesti, je ta hip najbolj vroč način prehranjevanja. Med poznavalci uživa precejšnje odobravanje, saj obeta vrsto zdravstvenih koristi ter se predstavlja kot eden bolj zdravih načinov hujšanja. Vsi namreč poudarjajo, da ne gre za še eno v vrsti sodobnih različic shujševalnih diet, temveč za življenjski slog, ki se ga ni pretežko držati.

Za zdrav dom: Kako pogosto očistiti in kdaj menjati?

Morda vas zanima, če dovolj pogosto čistite nekatere naprave doma in kdaj odslužijo nekateri pripomočki? Za vas smo zbrali nekaj namigov o tem, kako ustrezno skrbeti za stvari, ki jih v svojem domu redno uporabljate, da bodo čim dlje uporabne in delujoče.

Darilo za nove naročnike v avgustu: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu avgustu, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani malinca.si.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.