Se bojite zobozdravnika?

  • TK
  • sobota, 30. november 2019
Zobozdravniki lahko »zavohajo« stres pacienta, kar negativno vpliva na njihovo delo.
Zobozdravniki lahko »zavohajo« stres pacienta, kar negativno vpliva na njihovo delo.

Če ste tudi vi med tistimi, ki se bojijo zobozdravnika, vam naslednja novica zagotovo ne bo všeč. Zobozdravniki namreč lahko »zavohajo« stres pacienta, kar negativno vpliva na njihovo delo, trdi študija, objavljena v reviji Chemical Senses.

Naš telesni vonj namreč oddaja kemične signale, zato lahko rečemo, da je strah oziroma tesnobo mogoče »zavohati«. Znanstveniki še niso povsem prepričani, kako ti signali vplivajo na ljudi, trdijo pa, da se čustva lahko prenašajo skozi vonj.

V študiji je sodelovalo 24 študentov in študentk stomatologije, ki so morali dati po dve svoji majici – eno so nosili med stresnim izpitom, drugo pa med ležernim predavanjem. Vonj majice so potem maskirali, da ga ni bilo možno takoj prepoznati, čeprav je bil še vedno prisoten. Nato so jih oblekli v lutke, na katerih je druga skupina študentk in študentov vadila popravljanje zob. Študenti, ki so popravljali zobe lutkam s »stresnimi« majicami, so se slabše odrezali od druge skupine.

Čeprav bi se izkušeni zobozdravniki morda odrezali drugače kot študentje, pa gre za majhen, a pomemben dokaz, da že ob manjši nervozi ali tesnobi izločamo vonj, ki vpliva na ljudi v bližini. Pa to ne velja izključno le za zobozdravnika, ampak tudi v drugih primerih. Da tesnoba zaradi obiska zobozdravnika ni izmišljena stvar, je potrdilo že več različnih raziskav.