Ljudje, ki nosijo očala, so pametnejši

Ljudje z večjo kognitivno funkcijo pogosteje nosijo očala ali kontaktne leče.
Ljudje z večjo kognitivno funkcijo pogosteje nosijo očala ali kontaktne leče.

V obsežnem škotskem projektu, v katerem so želeli odkriti, kateri geni vplivajo na »splošno kognitivno funkcijo«, ključni pokazatelj inteligence, se je presenetljivo pokazalo, da ljudje z večjo kognitivno funkcijo pogosteje nosijo očala ali kontaktne leče.

Izsledke analize podatkov več kot 300.000 ljudi, starih od 16 do 102 leti, so objavili v reviji Nature Communications. Z inteligenco naj bi bilo povezanih 148 genov, a tisto, kar je znanstvenike presenetilo, je bilo dejstvo, da je bilo med inteligentnejšimi ljudmi za 30 odstotkov več tistih, ki so nosili očala ali kontaktne leče oziroma so gensko nagnjeni k temu, da jih bodo nekoč nosili.

No, nikar se ne veselite, če ste daljnovidni, saj se je pozitivna vez pokazala le pri ljudeh z miopijo oziroma kratkovidnostjo. Čeprav je razmerje med inteligenco in nošenjem očal v splošnem pozitivna, so ljudje z večjo kognitivno funkcijo v resnici redkeje daljnovidni. Študija je prav tako pokazala povezavo med visoko kognitivno funkcijo ter zdravstvenimi težavami, kot so srčne bolezni in hipertenzija ter depresivnost. Ko vam bo torej naslednjič kdo rekel očalar, imate dokaz za tisto, kar ste od vselej verjeli – preprosto niso tako pametni kot vi.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki