Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jeste malo, a se redite?

Naši možgani točno vedo, na kateri kilaži so srečni, zato je edini način, da zdravo shujšate, ta, da resetirate svoje možgane.
Naši možgani točno vedo, na kateri kilaži so srečni, zato je edini način, da zdravo shujšate, ta, da resetirate svoje možgane.

Malo kalorij, malo maščobe in malo ogljikovih hidratov je najpogostejši nasvet za pot do vitkosti. Za nizkokalorično prehrano se odločijo skoraj vsi, ki bi hitro shujšali, s čimer praktično stradajo. Veliki večini pa se po takšnih dietah izgubljeni kilogrami kmalu vrnejo, pogosto z »obrestmi«.
Z našo telesno maso upravljajo naši možgani, tudi presnovo in intenzivnost občutka lakote. Študije v zadnjih 50 letih so pokazale, da je hipotalamus »glavni šef« tega, koliko se zredimo ali shujšamo. Naši možgani imajo zelo jasno predstavo o tem, kako smo veliki in pogosto sabotirajo naše poskuse, da bi shujšali. To je razlog, zakaj se večina ljudi po večji izgubi teže v resnici vrne na staro, kar imenujemo tudi jo-jo učinek.

Možgani so preprosto nesrečni zaradi manka, pravi eden vodilnih britanskih nevrologov. Trdi tudi, da so nizkokalorične diete, ki jih imenuje stradanje, vnaprej obsojene na propad. Gre za tisočletja evolucije, ki jih skušamo na hitro izničiti. Naši možgani točno vedo, na kateri kilaži so srečni, zato je edini način, da zdravo shujšate, ta, da resetirate svoje možgane, pravi nevrolog. Najboljše je počasi in postopno znižati vnos sladkorja, zmanjšati velikost obrokov in ob tem povečati fizično aktivnost, da ta postane redna. Hitrih rešitev ni ali pa niso zdrave.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hujšanje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.