Ustavi se! Letos proti strahu

  • UR
  • četrtek, 21. junij 2018
Anja Vogrič in Andreja Verovšek, snovalki akcije Ustavi se!
Anja Vogrič in Andreja Verovšek, snovalki akcije Ustavi se!

Ustavi se! je akcija portala Med.Over.Net, s katero si v sodelovanju z ambasadorji in partnerji prizadeva za bolj polno, zdravo in kakovostno življenje. Nosilna tema letošnje akcije je premagovanje strahov s ciljem spodbuditi ljudi, da spregovorijo o tem, kaj jih moti ali boli, se s strahovi soočijo in jih premagajo.

Analiza portala Med.Over.Net razkriva, da je beseda »strah« omenjena več kot 140.000-krat, postavljenih je bilo več kot 20.000 vprašanj, povezanih s strahovi, strah je vse starostne skupine - mlade, delovno aktivno prebivalstvo in seniorje, je ob pričetku pobude Ustavi se! dejala snovalka akcije Andreja Verovšek.

Lanska akcija Ustavi se! je v preteklem letu spodbudila odkrito javno razpravo o posledicah prehitrega tempa življenja, ki ga dokazujejo tudi statistični podatki. Ti kažejo, da se 72 odstotkov ljudi sooča s stresom, poraba antidepresivov pa se je po letu 2000 povečala za skoraj 50 odstotkov. V ozadju se pogosto skrivajo različni strahovi, ki, kadar so nerazrešeni, vodijo v različna bolezenska stanja ali nezadovoljstvo.

Lansko leto so snovalci akcije simbolno zbirali minute v skupno zavedanje, da se je v življenju potrebno ustaviti. Letos bodo osvetljevali Slovenijo, in to vseh 20.273 kvadratnih kilometrov. Na spletnem mestu javne pobude Ustavi se! je števec. S klikom nanj Slovenci osvetlimo 10 tisoč kvadratnih metrov naše dežele. Hkrati pa klik na simbolni ravni tudi pomeni, da smo pomislili na strah, ki ga prepoznamo pri sebi in se z njim še nismo soočili, a si to želimo. Zastavljeni cilj je v trimesečni kampanji zbrati 2.027.300 klikov ter osvetliti Slovenijo.


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki