Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Brokoli je edina zelenjava, ki bi jo morali jesti


Brokoli spodbuja razvoj dobrih bakterij v črevesu, ki krepijo imunski sistem ter pozitivno vplivajo na zdravje debelega črevesa.
Brokoli spodbuja razvoj dobrih bakterij v črevesu, ki krepijo imunski sistem ter pozitivno vplivajo na zdravje debelega črevesa. (Foto: Shutterstock)

Brokoli bi moral biti prva izbira ljudi, ko gre za zelenjavo, saj je pravi »varuh življenja«.
Ta zelena zelenjava spodbuja razvoj dobrih bakterij v črevesu, ki krepijo imunski sistem ter pozitivno vplivajo na zdravje debelega črevesa. Prejšnje raziskave so pokazale, da dobre bakterije v črevesu vplivajo na zdravo telesno težo in zmanjšujejo možnost, da bi zboleli za psihično motnjo. S prehodom skozi tenko črevo snovi iz brokolija pomagajo vzpostavljati ravnovesje imunskega sistema. Od tod neprebavljene vlaknine prispejo v debelo črevo, kjer je večina črevesnih bakterij, ki se oprimejo vlaknin in tako ustvarjajo kratkoverižne maščobne kisline, ki so izjemno pomembne za zdravje debelega črevesa.

Brokoli je ob tem dober tudi za zdravje srca, saj vitamin K, ki se nahaja v njem, vpliva na delovanje srca oziroma na pretok kisika skozi telo. Strokovnjaki svetujejo, da brokoli nalomite na cvetke in pustite stati do ure in pol, saj se s tem povečuje raven sulforafana, snovi, ki ima protirakavo delovanje ter niža raven sladkorja v krvi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

brokoli , zelenjava

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.