Petkrat ZA mlado čebuloMlada čebula ščiti srce, saj je polna antioksidantov, ob tem pa pomaga ohranjati krvni tlak v zdravih okvirih ter zmanjšuje možnost strjevanja krvi.
Mlada čebula ščiti srce, saj je polna antioksidantov, ob tem pa pomaga ohranjati krvni tlak v zdravih okvirih ter zmanjšuje možnost strjevanja krvi.

Ne zamudite sezone mlade čebule, ki je bogata z vitamini in minerali ter okusen način, da zaščitite zdravje ožilja ter izboljšate prebavo. Zelenih listov nikar ne zavrzite, saj so prav v njih najboljše sestavine. Zakaj jo je dobro jesti prav vsak dan?

Ker ščiti srce, saj je polna antioksidantov, ob tem pa pomaga ohranjati krvni tlak v zdravih okvirih ter zmanjšuje možnost strjevanja krvi. Dobra je za oči, saj ščiti pred vnetji in znižuje tveganje za bolezni mrežnice, zlasti z vsebnostjo vitamina A, ki je pomemben za proizvodnjo beljakovin v očeh, zaslužnih za dober vid. Ena mlada čebula vsebuje okoli tri odstotke dnevno potrebne količine vitamina A. Krepi kosti zaradi vitaminov C in K; slednjega vsebuje za kar okoli 20 odstotkov dnevnih potreb. Oba vitamina sta pomembna za gostoto kosti in njuno pomanjkanje veča tveganje za osteoporozne zlome.

Znižuje holesterol, zlasti snovi iz zelenega dela, ob tem pa pomaga ohranjati stabilne ravni krvnega sladkorja. Je tudi zaveznica lepe kože, saj spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je pomemben za lepo, zdravo in gladko kožo in ga najdemo v številnih kremah. Poskusite lahko omleto z mlado čebulo. Narežite jo na kolobarje, skupaj z listi. Dajte v ponev z ogretim olivnim oljem in malce masla in ko se zmehča, rahlo solite in poprajte. V posebni posodi zmešajte jajca in prelijte po praženi čebuli ter mešajte, dokler se vsa čebula ne poveže z jajci. Postrezite še toplo ob sezonski solati.
Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki